Eigen foto

Gewastour René Haaijer

Specialisatie in een teelt brengt je verder

21 April 2022 - Robin de Winter

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar weer acht percelen met gele zaaiuien. De deelnemende telers nemen ons mee met de groei van zaai tot oogst en de beslissingen in de teelt. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij hen voor. In het vierde deel: René Haaijer uit Veelerveen (Gr).

In het zuiden van Groningen is akkerbouw- en loonbedrijf Haaijer gevestigd. Heb je het over loonbedrijf Haaijer in het noordoosten van het land, dan worden zij herkend en gevonden in een straal van 60 kilometer rondom Veelerveen. Daar waar Haaijer minder actief is in de andere gewassen, krijgt de uienteelt de volledige aandacht. Met zijn 3 zaaimachines, planter en 4-tal rooimachines hoeft Haaijer dan ook niet stil te zitten en is er veel capaciteit.

Bedrijfsbeschrijving René Haaijer

Haaijer heeft in totaal 80 hectare en huurt ook land voor zaaiuien. Hij heeft een bouwplan met zetmeelaardappelen (1 op 2), bieten (1 op 3), uien (1 op 7) en vult de rest op met graan. Als loonwerker zaait en rooit Haaijer in totaal 600 hectare in een omtrek van 60 kilometer.

Intensief bouwplan
Het akkerbouwbedrijf van Haaijer hanteert een intensief bouwplan. Haaijer zegt dat dit nodig is om nog een saldo te kunnen halen. Hij krijgt steeds meer te maken met bietencystenaaltjes en probeert hierop aan te sturen met andere gewassen. Naast zijn eigen percelen wordt er rond de 35 hectare gehuurd voor de uien. Hierop groeien veel soorten uien: geel, rood, roze, zaai en plantuien. Alleen de roze uien zijn geprimed. 

Zaaibedden op 2 meter
Doordat loonbedrijf Haaijer zich focust op de uienteelt, is de mechanisatie hier ook op ingericht. Zo worden er zaaiuien op 2 meter geteeld met 7 rijen op een bed, een combinatie die maar weinig uientelers kennen. Deze combinatie komt van vroeger, toen ze ook suikerbieten en cichorei zaaiden in loonwerk in het gebied. Deze werden vroeger op rijen van 50 centimeter geteeld, waardoor 2 meter nu een uitkomst bied en een wat hogere capaciteit dan 1,50 meter. Een zaaibed van 2,25 en 3 meter is te groot voor Haaijer, omdat ze een uitgebreid netwerk hebben waardoor ze veel op de wegen rijden. Een andere bijkomstigheid is dat ze graag met lichte trekkers willen werken.

Met het zaaien van suikerbieten en cichorei zijn ze al vroeg gestopt, omdat hun machines niet de nieuwste updates hadden en hun areaal relatief klein was. Omdat met deze spoorbreedte van 2 meter niet in de aardappelen kan worden gereden, hebben enkele telers waar Haaijer zaait een extra spuit voor alleen de uien. Haaijer zelf hoeft hier geen rekening mee te houden, omdat hij al het werk van de aardappelen, bieten en granen met spuitwerk inbegrepen uitbesteed. Hierdoor kan hij zich focussen op de uien en het loonwerk die hij daarin doet op 600 hectare.

Maar Haaijer heeft ook zijn eigen percelen met uien, zoals het gewastourperceel waar de rijtjes met uien inmiddels goed zichtbaar zijn. De uien staan er goed op, maar hebben volgens hem wel wat hagelschade opgelopen. Het onderdrukken van onkruid op het perceel is ook een uitdaging. Zo is er al twee keer gespoten met herbiciden. Op dit perceel waar vorig jaar suikerbieten stonden is in het voorjaar gespit en op 12 maart ingezaaid. De uien zijn dus inmiddels al ruim een maand onderweg.

Bewaarstrategie
Haaijer heeft op zijn bedrijf opslag voor 1.600 ton, wat samen met een externe bewaring vaak genoeg is om alle uien achter de plank te krijgen, afhankelijk van de opbrengst. De uien in de externe opslag gaan voor kerst de deur uit. Voor de uien die op het eigen bedrijf worden opgeslagen is geen vaste strategie. De roze en plantuien gaan af land weg en hebben voor de oogst al een baas, de gele en rode uien worden vrij geteeld. De aardappelen worden buiten op een bult bewaard en opgeladen tot ze worden verwerkt tot zetmeel. 

Haspel van Haaijer in de berging.
Links schoffel en rechts een van de 3 zaaiers.
Spuit die Haaijer gebruikt voor al zijn gewassen.
Zaaicombinatie met maxxum 115 CvX.

De machineberging
In het gebied is het grondwater van goede kwaliteit en heeft Haaijer ook geen problemen de haspel uit de schuur te halen, maar wilt dat de uien zichzelf redden verder in het seizoen: "op een gegeven moment moet je ze de tijd gaan gunnen, als ze richting einde gaan sla je ze plat met beregenen". De grondsoorten waarop de uien worden geteeld verschillen behoorlijk. Zo staan er uien op zand, maar ook op kleipercelen. Binnen het seizoen is het dan ook mogelijk dat het stuift op het ene perceel en de andere last heeft van een korst. Haaijer maakt zich niet gauw zorgen om de korst: "Onvoorstelbaar hoe zo'n klein plantje door een korst heen kan prikken". 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour René Mesken

'Welke boer wil nog zoveel risico’s nemen?'

Gewastour uien - week 13

Eerste uienperceel gezaaid, maar voorlopig niets meer

Gewastour Jacky Dieleman

'Meer dan de helft is gestopt met uien telen in de regio'

Gewastour Kees Trouw

'Opbrengstpotentie van pootgoed dit seizoen lager'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden