Samenwerken noodzaak

Onkruid en plagen slimmer dan Dow en Monsanto

12 April 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Steeds vaker zoeken de veredelings- en chemiereuzen de samenwerking op nu onkruiden en plagen zich nog maar weinig aantrekken van de huidige bestrijdingsmiddelen. Donderdag maakte Dow Agroscience- groot Amerikaans chemiebedrijf- en Monsanto- zaadveredeling- als laatste bekend samen aan een maisras te gaan werken.

De bedrijven gaan niet letterlijk samenwerken aan een maisras, maar delen de nieuwste innovaties. Zo mag Monsanto het chemicaal 2,4-D van Dow gaan gebruiken en krijgt Dow toegang tot de nieuwste technologie van Monsanto om rootworm- de larve van de Diabrotica kever- te bestrijden. In Amerika is de Western Corn Rootworm een van de ergste plagen voor mais.

In Europa zorgde de larve in 1992 voor het eerst voor schade toen deze werd aangetroffen in Joegoslavië. Sindsdien heeft het dier zich over acht lidstaten verspreid, zo meldt de Europese Commissie.

In de VS blijft het dier een hoofdpijndossier. De laatste jaren komen dan ook steeds meer meldingen binnen van insecten die resistent geworden zijn voor de insecticide die ze hadden moeten doden. Daarmee falen de huidige bestrijdingsmiddelen, waar daarvoor ook al gewasrotatie onvoldoende bleek om het dier te bestrijden. Middels de overeenkomst die Dow gesloten heeft met Monsanto krijgt het toegang tot de Corn Rootworm III technologie die nog enkele jaren nodig heeft om commercieel in gebruik te kunnen worden genomen.

Niet alleen insecten zorgen voor een uitdaging ook onkruid blijkt minder makkelijk te bestrijden dan gedacht werd. Steeds vaker voldoet het in de midden jaren negentig geïntroduceerde Roundup niet meer. Antonia Galindez, topman bij Dow Agroscience, liet tijdens een recente conferentie weten dat op 6 miljoen hectare in Amerika onkruid niet meer gedood wordt door Roundup, of de werkzame stof glyphosate. Een toename van 50 procent ten opzichte van 2011.

Tegen het einde van het jaar komt er waarschijnlijk goedkeuring voor het product van Dow, 2,4-D, waarmee boeren weer de beschikking krijgen over een alternatief.

Overigens is niet iedereen te spreken over de nieuwe ontwikkelingen. Zo blijft de EU fervent tegenstander van de plantrassen met ingebouwde resistenties. Ook in de VS klinken steeds meer bezorgde geluiden over het grootschalige gebruik van chemicaliën in de landbouw. Die geluiden komen zowel vanuit boeren als milieugroeperingen. Die vrezen dat met de introductie van het nieuwe Dow-product het gebruik van chemicaliën fors gaat toenemen en in verlengde daarvan de problemen rondom resistentie ook toenemen.

Ondertussen gaat de zoektocht naar het ultieme middel tegen onkruid en plagen door. Dit doen de chemiereuzen steeds vaker samen. Naast de samenwerking van Dow en Monsanto, besloot Monsanto vorige maand ook om met DuPont in zee te gaan. Daarmee kwam de rechtszaak over de patenten ten einde. Monsanto en BasF hebben elkaar jaren geleden al gevonden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
joost 13 April 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10824274/Onkruid-en-plagen-slimmer-dan-Dow-en-Monsanto]Onkruid en plagen slimmer dan Dow en Monsanto[/url]
Het probleem zat er natuurlijk, te recht, aan te komen.
Jammer dat hiermee kleinschalige, slimme methodes ook de nek omgedraaid worden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden