Vraag neemt 6 procent toe

Rabobank ziet kansen in graanopslag India

18 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

De vraag naar opslagruimte voor graan gaat de komende vijf jaar toenemen in India. De Rabobank ziet investeringsmogelijkheden door een tekort aan opslagruimte voor graan, inadequate opslag en nieuwe voedselzekerheidswetgeving.

Door wisselend overheidsbeleid zijn bedrijven in het verleden terughoudend geweest met het doen van grote investeringen. Stijgende grondprijzen en minder beschikbaarheid van arbeidskrachten gaan, volgens de Rabobank, voor een impuls zorgen voor de investeringen in moderne opslagruimtes voor graan.

De Rabobank verwacht dat de vraag naar opslagruimte voor graan de komende vijf jaar met gemiddeld vijf tot zes procent toeneemt. Een van de oorzaken voor de stijgende vraag is de doelstelling van de Indiase overheid om de voedselveiligheid van het land te verbeteren. Daarnaast is een groot deel van de silo’s en schuren verouderd. India wil de opslagcapaciteit dus vergroten en moderniseren.

Het belang van moderne opslagruimtes is groot, want volgens de Rabobank gaat er jaarlijks meer graan verloren door slecht weer, ziektes en diefstal van graan in silo’s, dan op het land het geval is. Daarnaast zijn de onderhouds- opslag- en arbeidskosten van moderne silo’s lager. Deze factoren zorgen voor winst op de langere termijn.

De reden dat de huidige graanopslagen onvoldoende capaciteit hebben en verouderd zijn is een wisselend overheidsbeleid. Daarnaast is de opslagsector sterk gereguleerd wat de vrijheid beperkt en investeerders afschrikt. De verwachting is dat de sector minder scherp wordt gereguleerd waardoor grote bedrijven meer investeringsbanken krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden