Sancties voorbij

Iran keert weer terug op tarwemarkt

26 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Na een pauze van twee jaar informeren Iranese kopers weer naar tarwe. Het gaat hier om een volume van 300.000 ton. Hiermee is meteen het effect van de deal met Teheran te merken, aldus Europese handelaren. Een enkeling noemt zelfs een nog groter volume, zo meldt Business Recorder. 

Handelsbelemmeringen veroorzaakt door Westerse sancties in verband met het nucleaire programma van Iran zorgden ervoor dat alleen de overheidsinstantie Government Trading Corporation (GTC) graan konden opkopen en private organisaties afwezig waren.

Hoewel de sancties zich niet uitstrekten tot voedsel en veevoer, zorgden financiële maatregelen ervoor dat veel bedrijven niet bij het geld konden komen en dat hinderde de import van voedsel.

"Iranese private investeerders geloven dat door het opheffen van de sancties ze weer snel toegang krijgen tot het internationale banksysteem." De eerste aanvragen voor tarwe levering februari en maart zijn alweer gemeld. Al eerder informeerde de GTC naar 300.000 ton tarwe.

Toch ziet het er naar uit dat het nog wel een maand duurt voordat handelaren weer toegang tot het internationale banksysteem krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden