Strikte voorwaarden

Gebruik Metam-natrium is weer toegestaan

26 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Eerder dit jaar verbood Staatssecretaris per direct het gebruik van het grondontsmettingsmiddel Metam-natrium. Uit onderzoek bleek het middel namelijk schadelijk voor mensen. Het Ctgb laat het gebruik nu weer toe, onder zeer strikte regels.

Nadat eerder uit onderzoek bleek dat het middel schadelijk kan zijn voor gebruikers en omwonenden heeft de fabrikant nieuwe informatie aangeleverd. Hiermee gewapend heeft het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) het gebruik nu weer toegestaan. De regels zijn echter flink aangescherpt.

Een teler mag slechts maximaal één hectare behandelen met Metam-natrium. Tussen de percelen moet minimaal een afstand van 150 meter zitten. Dat is ook het geval met de bufferstrook. Wie land wil behandelen naast bebouwing als een school, kantoor of bedrijf moet eveneens een bufferstrook van 150 meter aanhouden. Daarnaast moet voor twee weken na het injecteren de grond zijn afgedekt met een ondoordringbare laag. De wetgeving stelt verder dat een minimale injectiediepte van 20 centimeter is vereist.

De hernieuwde toelating geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor België. Ook daar werd hetzelfde onderzoek ingediend en ging de toelating in samenspraak met de Belgische autoriteiten op dit gebied. Volgens het Ctgb treed bij deze werkmethode geen gevaar op voor omwonenden of gebruikers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden