Brouwer 100 procent eigenaar

Agrifirm verkoopt belang Holland Malt aan Bavaria

28 November 2014 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Agrifirm verkoopt haar belang van 43 procent in Holland Malt aan Bavaria. De bierbrouwer had al de overige 57 procent van de mouterij in handen en wordt dus volledig eigenaar van het bedrijf in de Groninger Eemshaven en de opslag in het Brabantse Lieshout. Het verkoopbedrag wordt niet bekendgemaakt.

De verkoop vloeit volgens de verklaring van beide bedrijven voort uit de wens om zich volledig te concentreren op de kernactiviteiten. Voor Agrifirm is dit de levering van producten en diensten aan akkerbouwers, de inname van granen en de productie en toelevering van diervoeders richting de veehouderij. Bavaria blijft zich op de mout- en bierproductie richten.

Agrifirm heeft in 2003 samen met Bavaria geïnvesteerd in de nieuwe mouterij met een daarbij behorende graanopslag in de Eemshaven. Hiermee zijn mogelijkheden gecreëerd om mout te exporteren over de gehele wereld. Agrifirm heeft geparticipeerd om de brouwgerstteelt in Nederland te ondersteunen. Door realisatie van deze exportmouterij ’in het teeltgebied, met korte logistieke lijnen’ ontstond afzetzekerheid voor de brouwgersttelers.

Dit doel is gerealiseerd en er staat een goed lopende mouterij met afzet over de gehele wereld, meldt Agrifirm. 'Voor Agrifirm is er geen noodzaak meer om financieel te blijven participeren in deze minderheidsdeelneming.' Brouwgersttelers konden bij de oprichting participeren in de onderneming door het kopen van obligaties met een looptijd van 10 jaar. Hiermee is er extra startkapitaal uit de sector gegenereerd om de investering mogelijk te maken. Inmiddels is de destijds afgesproken looptijd van deze obligaties verstreken en is met de terugbetaling aan de telers begonnen volgens de afgesproken procedure. De obligatiehouders hebben jaarlijks het afgesproken vaste rendement op de obligaties ontvangen.

Jaarlijks levert Agrifirm Plant een vast volume brouwgerst van de Nederlandse telers. Holland Malt en Agrifirm hebben aanvullende afspraken gemaakt om ook in de toekomst de samenwerking op het gebied van opslag en levering van gerst te garanderen, aldus de verklaring. Ook worden projecten rond het bevorderen en optimaliseren van de brouwgerst teelt gezamenlijk opgepakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
N.N. 29 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10860874/Agrifirm-verkoopt-belang-Holland-Malt-aan-Bavaria]Agrifirm verkoopt belang Holland Malt aan Bavaria[/url]
Ik ben bij deze vergadering geweest, en na eerst ook wat twijfel heb ik toch het volste vertrouwen in een investering die heel goed heeft uitgepakt voor alle betrokkenen.
fendt 29 November 2014
de volgende op het lijstje is Abemec?
Helaas Pindakaas 29 November 2014
Brouwgerstprijzen hebben niet dat gebracht,wat was verwacht van de samenwerking Agrifirm en Bavaria. Het was trekken aan een dood paard. Fam.Swinkels gunt de boeren nou eenmaal geen cent extra. Voorwaar het einde van de brouwgerstteelt in Nederland.
Het zal Bavaria echt worst zijn. Dat beetje brouwgerst importeren ze wel. Van stijgende bierprijzen merk ik wel wat, dit in tegenstelling tot de prijzen van brouwgerst. Een gemiste kans op een langdurige vertrouwensrelatie met hun telers. Over en sluiten.
Padje 30 November 2014
Met de mouterij gaat het niet goed en er wordt te weinig winst gemaakt. Fam Swinkels gunt inderdaad de boeren geen cent en dan nog draait het niet. Zou me niets verbazen als Holland Malt over een paar jaar overgenomen wordt door een grote speler op de markt en dan zou het best eens kunnen zijn dat Bavaria zelf volgt. De zevende generatie Swinkels is namelijk het bedrijf kapot aan het maken door mismanagement.
Jaap 3 December 2014
en veldleeuwerik zal net zo floppen!
Helaas Pindakaas 15 December 2014
1000 keer is het verhaal van Helaas Pindakaas gelezen op boerenbusiness.Het is echt verbazingwekkend dat er geen reacties zijn van akkerbouwers, c.q. obligatiehouders van Agrifirm Verdeel BV. op dit schrijven.Ik constateer anno 2014 dat: De uitdrukking boerenslimheid niet meer van deze tijd is.
Eerst achtergesteld geld uitlenen en risico nemen en daarna de vruchten laten plukken door een andere partij die gewoon net iets slimmer is.
Boeren blijven boeren en laten zich liever collectief verneuken,dan dat ze echt zelstandige ondernemers worden.Het klinkt hard maar het is de werkelijkheid, helaas pindakaas.
noordeling 16 December 2014
Dit was van het begin al de opzet. Neem een groot concern als Agrifirm als partner, Zoek een haven in een uithoek van nederland , waar subsidies aanwezig zijn grondprijzen groningen seaports laag zijn. Na een aantal jaren laat je AGRIFIRM eruitgaan Je hebt nu een goedkoop pand en een haven vanwaar overal ter wereld gerst kan worden aangevoerd. Agrifim je hebt je weer eens laten misbruiken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden