Groeiende afzetmogelijkheden

Bio-spelt speculatiegewas in Duitsland

4 Juni 2015 - Clarisse van der Woude

Biologische spelt telt in Duitsland echt mee als gewas. Terwijl het in Nederland geenszins een groot gewas is, is de oeroude korrel bij de oosterburen, zeker de laatste jaren, sterk in opkomst. Er wordt dan ook volop mee gespeculeerd, beweert Diana Schaack van het Duitse bureau voor Agrarische Marktinfomatie (AMI) dinsdag op het Marktseminar Oogst 2015.

Het Duitse areaal bio-spelt bedroeg in 2013 circa 17.500 hectare. Van het totale speltareaal is de helft biologisch. ‘Spelt is in Duitsland een speculatiegewas. Terwijl er in 2013/14 en 15 amper 300 euro per ton voor haver en rogge wordt betaald, zit spelt tussen de 550 en 650 euro per ton. Sinds juli 2014 klimt de prijs in een steile lijn omhoog om in januari tot achterin de 800 euro te eindigen’, licht Schaack toe.

800

euro

en hoger is de prijs voor bio-spelt in januari 
in Duitsland

Die prijszetting maakt duidelijk dat de biologische graanpool van Agrifirm van 941,50 per ton voor EKO & Demeter spelt die dinsdag bekend werd, uitermate goed heeft gepresteerd. Daarbij werd aangetekend dat er groeiende afzetmogelijkheden voor biologische granen op de markt zijn. De Duitse marktanalist ziet dat ook. ‘Die grotere teeltoppervlakte komt er. Dit jaar is er weer een uitbreiding van het areaal, terwijl er minder rogge wordt geteeld en iets minder haver.’

In 2012 werd er in Duitsland 69.000 ton aan biologische spelt geproduceerd. Een jaar later was dat 57.000 ton en vorig jaar 64.000 ton. Van 2013 naar 2014 steeg de productie met 12 procent. Het is de grootste productiegroei vergeleken met tarwe, rogge, gerst, triticale en haver. Beieren en Baden-Württemberg zijn de deelstaten met veruit de meeste bio-speltteelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden