Areaal terug op oud niveau

Wederom een prijsdaling voor Britse bietentelers

30 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Van de grote bietentelende landen in West-Europa wordt in Groot-Brittannië een relatief lage bietenprijs gerekend. Telers hebben gisteravond te horen gekregen waar zij volgend jaar aan toe zijn. Voor een ton bieten gaat verwerker British Sugar 28,52 euro rekenen. Dit jaar bedraagt de prijs nog 37,77 euro per ton. Voor 2016 staat de prijs historisch laag.

28,5

euro

per ton krijgen Britse bietentelers in 2016/2017

Enorme voorraden suiker, zowel in Groot-Brittannië als wereldwijd, hebben ervoor gezorgd dat de enige Britse verwerker – British Sugar – de duimschroeven voor dit jaar al flink heeft aangedraaid. Het doel was vorig jaar om het areaal van 2015 met 28.000 hectare terug te brengen. Opmerkelijk is dat in 2016/2017 weer meer geproduceerd kan worden. Telers mogen hun volledige quotum vol leveren. Na die tijd wordt 95 procent van het gemiddelde over de laatste twee jaar gecontracteerd.

Colm McKay, agrarisch directeur bij British Sugar, maakte gisteravond bekend dat het een overeenkomst heeft bereikt met de Britse National Farmers Union NFU. Vorig jaar werd nog stevig onderhandeld en leidde het tot een telers boycot. Na de moeizame onderhandelingen voorspelde BS een bietenprijs van 24 pond per ton voor 2016. Met de wisselkoersen van een jaar geleden goed voor 28 euro. Met 20,30 pond per ton zit de uiteindelijke prijs daar nog iets onder. Dankzij de huidige wisselkoersen komt dat verschil er in euro’s echter niet uit.

British Sugar betaalt de 20,30 pond per ton voor zowel gecontracteerde tonnen als industriële bieten. Hieronder wordt verstaan; suikerbieten die gebruikt worden in biovergisters. De prijs voor surplusbieten is nog niet vastgesteld. Die zal later dit jaar volgen. Beslissingen van de teler volgend jaar zullen geen invloed hebben op zijn contract na 2017. De bietenteler kan zelf beslissen hoeveel procent van zijn quotum hij wil leveren.

Met een slecht vooruitzicht vorig jaar hebben veel telers er al voor gekozen om de teelt op te geven. Zeker omdat BS pusht naar een later rooiseizoen, wat akkerbouwers hun grond niet aan willen doen. Naar verwachting zullen de aangekondigde prijzen wederom voor een massale opgave zorgen. Echter, Britse akkerbouwers hebben het gewas als een welkome afwisseling wel nodig. Alternatieven als veldbonen, erwten of lijnzaad hebben eveneens een twijfelachtige toekomst, omdat de markt overspoelt wordt met extra tonnen als gevolg van een sterk gestegen areaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden