Uitbetaling € 45,94/ton

Zwitserse bietentelers belemmerd door EU suiker

14 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Zwitserse bietenverwerker Schweizer Zucker AG heeft de definitieve uitbetalingsprijs voor oogst 2014 op 45,94 euro per ton (48 Zwitserse frank) gezet. Eerder voorspelde de brancheorganisatie voor Zwitserse bietentelers nog een richtprijs van 53 frank. Omgerekend 50,73 euro. Dat die niet werd behaald was in april al bekend. Tocht ligt de uiteindelijke prijs 3 frank hoger dan in april werd voorspeld.

45,9

euro

per ton is de uitbetalingsprijs

Verwerker Schweizer Zucker en brancheorganisatie Schweizerischer Verband der Zuckerrübenpflanzer maakte de prijs gisteren bekend. Uiteraard heeft ook de dalende suikermarkt effect in Zwitserland. De prijs is opgemaakt uit een basisprijs van 40 frank (€ 38,29) en 8 frank (€ 7,66) uit andere voorzieningen.

Een klein lichtpuntje voor de telers is dat de prijs hoger uitkomt dan drie maanden geleden werd voorspeld. De Zwitserse bietenprijs is direct gekoppeld aan de suikerprijs in Europa. Echter, de sterke daling op de suikermarkt was niet voorzien. De bietenprijs is het standaardbedrag wat telers ontvangen. Hier bovenop worden meer of minder kosten in rekening gebracht voor het transport en de geleverde kwaliteit.

In Zwitserland verwachten ze dat de suikerprijs dit jaar verder onder druk komt te staan. Daarnaast is het goedkoop om suiker naar Zwitserland te importeren. De brancheorganisatie pleit daarom voor regulering van de import. Echter, hierover is nog geen overeenkomst bereikt. Schweizer Zucker maakt in augustus bekend wat de richtprijs voor 2016 wordt en hoeveel telers mogen leveren.

In april van dit jaar werd al een prijs van 34,75 euro per ton vastgesteld. In Zwitserland wordt de bietenprijs in drie tranches uitbetaald. Halverwege het jaar wordt dan de totaalprijs vastgesteld. Het bietenareaal daalt dit jaar met 5 procent, tot 22.300 hectare. In de komende twee jaar wil Schweizer Zucker 10 procent op de kosten besparen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden