Breeders Trust signaleert

Miljoenenbusiness aan fraude met graszaden

23 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Frauderen met graszaden vindt op een grotere schaal plaats dan gedacht. Dit meldt Geert Staring, directeur van Breeders Trust. Volgens hem vindt de fraude op zo een grote schaal plaats dat de geloofwaardigeheid van de certificaten onder druk komt te staan. De organisatie die zich toelegt op de naleving van het kwekersrecht van pootaardappel- en graszaadbedrijven heeft al enkele bedrijven aangesproken op de wanpraktijken.

Dit meldt de Belgische website Vilt.be. Het gaat daarbij niet alleen om het gebruiken van een deel van de graszaadoogst als niet-gecertificeerd zaaizaad voor het volgende teeltjaar. Ook worden certificaten vervalst of goedkope componenten toegevoegd aan gecertificeerd zaaizaad. Breeders Trust heeft al enkele fraudegevallen opgespoord. Zo werd in 2013 een frauduleuze handel met graszaad in Bulgarije ontdekt, terwijl vorig jaar graszaad met valse certificaten in Polen is onderschept.

30

procent

van monsters komt niet overeen met wat op certificaat vermeld staat

Daarbij heeft de organisatie na uitvoerig onderzoek blootgelegd dat fraude met graszaadmengels, waar goedkope bestandsdelen aan worden toegevoegd, van een veel grotere omvang is dan gedacht. Zo heeft Breeders Trust in Frankrijk monsters genomen van graszaden, zowel voor particulier gebruik als voor de teelt. 'Uit groeiproeven blijkt dat 30 tot 40 procent van de monsters niet overeen komen met wat er op het certificaat vermeld staat. Vervolgonderzoek dat we daarna samen met de Italiaanse autoriteiten en het Amerikaanse certifceringsinstituut hebben opgezet, bevestigde dit beeld', laat Geert Staring, directeur van Breeders Trust, weten.

Volgens hem gaat het om een miljoenenbusiness, want de waarde van een container graszaad bedraagt al snel 40.000 to 50.000 euro. Het vervalste graszaad, dat veelal Europa wordt ingevoerd als vogeltjesvoer, misschien een waarde heeft van 10.000 euro per container. Breeders Trust heeft naar eigen zeggen al veel bedrijven aangesproken die hebben bekend. 'We hebben diverse minnelijke schikkingen getroffen met de uitdrukkelijke melding dat we bij recidive onmiddellijk naar de rechtbank stappen', zegt Staring.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
poa 24 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10866400/Miljoenenbusiness-aan-fraude-met-graszaden]Miljoenenbusiness aan fraude met graszaden[/url]
oud nieuws.
Blue gras word al jaren gehaald uit noord amerika ook door onze eigen Nederlandse graszaad firma's
en er word gigantisch veel omgekat.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden