Dit jaar riep de FAO – de Food and Agriculture Organization - uit tot International Year of Soils. Voor 2016 is het de eer aan peulvruchten. Want, deze gewassen zijn een onderdeel van duurzaam boeren, noodzakelijk voedsel voor mensen en ze helpen chronische ziektes te verminderen. De hoogste tijd volgens de FAO om de spotlights daarom op ‘pulses’ te richten.
International Year of Pulses is 2016 geworden. Daarmee hoopt de FAO – onderdeel van de Verenigde Naties – bij het publiek het belang van peulvruchten aan te kaarten. Zo gaat het de aandacht richten op het gebruik van meer eiwit uit peulvruchten, de wereldwijde productie, positieverbetering van peulvruchten binnen het bouwplan en problemen wegnemen bij de wereldwijde handel.
De FAO richt zich puur op droge peulvruchten en dus niet op verse gewassen of gewassen die voor de olieproductie worden geteeld. Ook andere vlinderbloemige gewassen vallen niet onder de aandacht van de FAO. Gewassen die aandacht krijgen zijn onder andere; linzen, droge bonen en erwten en kikkererwten. Ze bevatten veel eiwitten, aminozuren en helpen ziektes als diabetes en kanker onder de duim te houden, schrijft de FAO.
Omdat peulvruchten vlinderbloemig zijn vangen ze stikstof uit de lucht en binden ze dit aan het wortels. Daarmee wordt de vruchtbaarheid van de bodem verhoogd, wat weer een positief effect op het milieu heeft. Reden genoeg dus voor de FAO om een jaar lang aandacht aan de peulvrucht te besteden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.