Fabriek draait zoals gepland

Bietenoogst door overmatige regen op de rem

2 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Overmatige regenval zorgt ervoor dat het weekgemiddelde voor de gerooide suikerbieten op de rem staat. Afgelopen week werd in totaal 4.000 hectare suikerbieten gerooid, bericht Cosun. In de drie weken ervoor was dat steeds 7.000 hectare. Door regen stellen telers het rooiwerk uit.

Ondanks dat minder gerooid wordt ligt de fabriek op schema

Ondanks dat er minder gerooid wordt draaien beide fabrieken volgens planning. De bietenverwerker waarschuwt dat veel oplaadeenheden met hun laatste ronde starten. Een extra kans is er dus voor telers die wachten niet meer bij. Gelukkig lijkt het iets droger te worden.

In totaal moeten nog 6.500 hectare suikerbieten geoogst worden voor Suiker Unie en CSV Covas. Dat is 11 procent van het areaal. Met 19 procent staan in Noord- en Zuid-Holland nog de meeste bieten in de grond. Ook de Noordoostpolder moet met 17 procent nog opvallend veel rooien. Op de derde plek staat Drenthe, met 14 procent.

Het IRS raadt aan dat wachten het beste is, zolang dit mogelijk is. Cosun pleit daarom voor nauw overleg met de medewerker van de agrarische dienst. Minimaal drie tot vijf dagen drogend weer is nodig om op kleigrond weer fatsoenlijk te kunnen rooien, bericht het IRS. Is rooien onvermijdelijk, let dan op de bandenspanning, laadt bunkers halfvol en pas het transport aan. Bijvoorbeeld met inzet van een overlaadwagen.

Met 17 procent blijft het gemiddelde suikerpercentage in de tiende campagneweek onveranderd. Texel gaat met 17,4 procent aan kop. Veel gebieden zitten op 17.3 procent. Gemiddeld stijgt het tarrapercentage van 11,3 naar 12,3 procent. Daarmee ligt het percentage de hele campagne al relatief hoog. Slechts in één week kwam die onder de 10 procent. Regio’s met zware kleigrond pik je er zo tussenuit. Bijvoorbeeld de Betuwe en Bommelerwaard – met 19,3 procent – en Zuidelijk Flevoland met 17,8 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden