Rabobank ziet vraag stijgen

Telers opgelet: er dreigt een tekort aan brouwgerst

15 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Akkerbouwers die het interessant vinden om brouwgerst te telen, doen er volgens Rabobank goed aan om de markt te verkennen. Op de langere termijn verwacht de bank een tekort aan brouwgersten. Dit heeft alles te maken met een groeiende vraag en een krap aanbod van de grondstof voor bier.

Dat stelt de Rabobank in het rapport Een revolutie wordt gebrouwen. Volgens Ciska van den Berg, analyst Grains & Oilseeds bij Rabobank zijn er drie voorname redenen waarom de komende jaren schaarste in brouwgerst wordt verwacht. Dat is ten eerste het huidige krappe aanbod in combinatie met verwachte groei van de vraag. 'Ten tweede beschouwen telers gerst als een riskant gewas om te verbouwen en zijn de premies zeer volatiel. Telers verbouwen enkel gerst als de premie hoog genoeg is.'

Voor brouwers van bier een goed idee om solide
contracten af te sluiten met de telers van brouwgerst

Bovendien vragen brouwers volgens Van den Berg steeds meer om verschillende soorten gerst, nu speciaalbieren zo in trek zijn. 'Productie en consumptie zijn op dit moment bijna gelijk aan elkaar, waardoor er weinig ruimte is voor tegenvallende oogsten.' Rabobank verwacht dat de vraag naar brouwgerst de komende vijf jaar met 14 procent stijgt. De voornaamste oorzaken van deze groei zijn de toenemende wereldbevolking en de zogeheten‘premiumisation’ van de biermarkt in opkomende markten. Oftewel: steeds meer mensen kunnen zich premium bier veroorloven.

De populariteit van speciaalbieren komt daar nog bovenop, aldus Rabobank. Speciaalbieren vergen wel vier tot zeven keer zoveel mout als het gewone biertje. Speciaalbierbrouwerijen zijn voornamelijk op zoek zijn naar nieuwe smaken en aroma’s om zich te onderscheiden van concurrenten. 'Hierdoor is de vraag meer gefragmenteerd, wat extra druk geeft op de aanbodkant', verklaart Van den Berg.

Om aan de stijgende vraag te voldoen naar bier in opkomende landen en voor de speciaalbieren trend in de meer ontwikkelde landen moeten volgens Rabobanl wereldwijd investeringen worden gedaan in de moutindustrie. 'Het is voor brouwers ook een goed idee om solide contracten af te sluiten met leveranciers van gerst, zodat er voor beide kanten meer zekerheid ontstaat', laat Van den Berg in een verklaring weten.

Dreigt voor brouwgerst een tekort op de langere termijn, voor de korte termijn is er een tekort aan een andere grondstof voor bier: hop.  De vraag naar hops ligt momenteel op recordniveau, meldt Rabobank. De wereldwijde hopoogst is in 2015 met 40 procent gedaald, waardoor prijzen zijn gestegen en het voor bierbrouwers nog lastiger wordt om aan hop te komen.

De stijgende populariteit van speciaalbieren, die gemiddeld zes keer zoveel hops nodig hebben als de gewone bieren, heeft dit probleem verergerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
leo 16 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10868738/Telers-opgelet:-er-dreigt-een-tekort-aan-brouwgerst]Telers opgelet: er dreigt een tekort aan brouwgerst[/url]
ja en dan wordt het borrel uurtje op vrijdagmiddag te duur
Guus Queisen 16 Maart 2016
Zolang er maar bier is met de carnaval maken wij ons in het zuiden hier niet druk om.
Het gerstaandeel in de kostprijs van een pilsje is toch minimaal. De hoge accijns en de NL brouwerijen maken het pilsje duur. In Nederland een fust bier van 50 liter 150 euro. Hier pal over de grens in Duitsland 45 euro voor een fust van 50 liter. Proost!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden