Europa-breed problemen

Lage koolzaadopbrengst Europa is een raadsel

5 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

De oogst van winterkoolzaad is in Noordwest-Europa inmiddels beëindigd. In Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en delen van Polen is de opbrengst ver beneden de verwachting geëindigd. De exacte reden daarvoor is moeilijk aan te wijzen, zo zeggen experts.

In tegenstelling tot eerdere verwachtingen komt de opbrengst van koolzaad dit seizoen fors lager uit, net zoals dat bij de meeste graangewassen het geval is. Dat is een kleine verrassing, omdat de gewassen in Noordwest-Europa er gemiddeld goed opstonden. De grote koolzaad telende landen in Europa hebben allemaal met minder kilo’s te kampen, zo onderschrijft het Duitse DSV Saaten.

Op het eerste gezicht stonden de meeste gewassen mooi op het land. Dat de opbrengst tóch tegenvalt komt vooral door een laag duizendkorrelgewicht. De oliehoudende zaadjes waren er wel genoeg. Over de oorzaak van het lage DKG verschillen de meningen.

Als eerste wordt uiteraard het weer genoemd, dat een grote rol heeft gespeeld. In delen van Noord-Duitsland, Polen en de Baltische staten zakte de temperatuur begin januari fors onder nul. De planten, die door de warme winter tot dan ver waren ontwikkeld, kregen een fikse klap. Het drooge voorjaar en start van de zomer – in diezelfde gebieden – zorgde er vervolgens voor dat het gewas slecht herstelde. De vele regenval die daarop volgde, in combinatie met weinig zonlicht, wordt ook als boosdoener genoemd.

Een andere theorie luidt dat de lage korrelgewichten vooral een gevolg zijn van ziektes. In veel regio’s waren problemen met Verticlicum, Sclerotinia, Phoma en Cylindrosporiose waar te nemen. Echter, geen van deze ziektebeelden waren in alle landen en gebieden waarneembaar. De kans is daarom groot dat een combinatie van al deze factoren tot het uiteindelijke resultaat heeft geleid. Gemiddeld lijkt het er volgens DSV op dat de opbrengsten in het noorden van Europa beter waren dan in het midden. Zo zijn er ook genoeg bedrijven die een gemiddeld goede oogst hebben binnengehaald.

In Duitsland komt volgens een eerste schatting de winterkoolzaadoogst uit op 3,5 ton per hectare gemiddeld. Met 2,75 ton/ha komt Mecklenburg het laagste uit en Beieren met 4 ton/ha het hoogste. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde opbrengst 3,9 ton/ha en in 2014 4,5 ton/ha. Met 2,9 ton/ha was 2012 het slechtst presterende jaar sinds 1995.

De koolzaadprijs op de Matif in parijs is de afgelopen weken licht stijgende en eindigde vrijdag 2 september op 377 euro per ton. Rond dat niveau schommelt de notering de laatste weken.

Inmiddels zit de koolzaad voor oogst 2017 op de meeste plekken weer in de grond. In Duitsland waarschuwt DSV voor een zeer hoge slakkenpopulatie. Die hebben zich deze zomer door het zeer natte weer massaal kunnen voortplanten. Naast intensief de bodem bewerken en slakkenkorrels strooien wordt ook genoemd dat kalkmeststoffen iets werking hebben op het reduceren van de slakkenpopulatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden