Oliehoudende zaden

zonnebloempitten zonnebloemolie

Analyse Granen en grondstof

Europese boer teelt fors meer oliehoudende zaden

Nu het zaaien in dit voorjaar vrijwel is afgerond, wordt duidelijk dat in de Europese Unie het areaal oliehoudende zaden fors is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Vooral koolzaad heeft aan populariteit gewonnen.
12 Mei 2022

BB TV Cor Pierik

Ogen gericht op teelt oliehoudende zaden

Er dreigt een tekort aan zonnebloemolie door de oorlog. Er wordt gezocht naar alternatieven. Kan de teelt van oliehoudende zaden in Nederland iets bijdragen? We kijken naar de cijfers met Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
25 April 2022
koolzaad

Analyse Koolzaad

Kan teelt van koolzaad in Nederland weer opbloeien?

Het prijsniveau van koolzaad is nog altijd ongekend hoog en dat lijkt het komende seizoen ook zo te blijven. Een groot tekort aan plantaardige oliën in Europa dreigt met de oorlog in Oekraïne, maar hoe staat het eigenlijk met de teelt in Nederland. Heeft koolzaad in ons land toekomstperspectief?
11 April 2022
koolzaad

Analyse Granen & Grondstof

Productie van oliehoudende zaden neemt toe in Europa

De productie van oliehoudende zaden in Europa stijgt komend seizoen flink. Dat is voorspelling van de Europese Commissie, die verder aangeeft dat de verhoogde productie het mogelijk moeten maken om de terugval in leveringen vanuit Oekraïne te compenseren.
7 April 2022
koolzaad

Analyse Koolzaad

Koolzaad tikt 1000 euro per ton aan op Matif

Het termijnmarktcontract voor koolzaad op de Matif in Parijs bereikte woensdag het prijsniveau van €1000 per ton. Dat is een unieke gebeurtenis. Gedurende de dag steeg de prijs nog verder, om uiteindelijk fors lager de dag af te sluiten. Krijgen kopers hoogtevrees?
24 Maart 2022
akkerbouw winter graan tarwe tarweveld graanveld

Analyse Granen

Het is wachten tot tarwe op Matif boven 400 euro komt

De tarwenotering op de Matif stijgt nog steeds. De stemming op de markt is dusdanig gespannen dat de vraag bijna niet langer is of de €400 per ton doorbroken wordt, maar wanneer.
2 Maart 2022
koolzaad

Nieuws Granen & grondstof

Koolzaadmarkt kent geen plafond

De Europese notering voor koolzaad weet maar van geen ophouden. 2021 was een topjaar voor de prijsvorming. Begin 2022 schiet de termijnmarkt als een duveltje uit een doosje omhoog en wordt het prijsniveau van €800 per ton doorbroken. Wat is hiervan de oorzaak en hoeveel verder kan de prijs omhoog, of krijgt de markt hoogtevrees?
10 Januari 2022
koolzaad

Analyse Koolzaad

Canadese koolzaadoogst weegt zwaar op de prijs

Canada is de grootste producent van koolzaad ter wereld. De opbrengst van dat land weegt daarmee zwaar op de Matif-notering in Parijs. Onlangs heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw de opbrengstverwachtingen voor de Canadese oogst met 400.000 ton verlaagd, tot het laagste niveau in veertien jaar. Niet vreemd dus dat de koolzaadnotering weer stevig opwaarts beweegt.
21 December 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief