64 procent besmet

Kwaliteit voergraan in België beduidend minder

28 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Graangewassen voor veevoeders komen dit jaar qua kwaliteit in België minder goed uit de bus. Dit blijkt uit de monstername door de Belgische Beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten (BEMEFA). Daarover schrijft website Vilt. Het gaat om de aanwezigheid van mycotoxine.

Veel zaken liggen ten grondslag aan de aanwezigheid van mycotoxine in graan. Dit jaar duikt de gevaarlijke schimmel veelvuldig op. Meer dan in de afgelopen twee jaren het geval was. Dit geldt in ieder geval voor België, als we de onderzoeksresultaten mogen geloven. In 64 procent van alle monsters – een kleine 500 stuks – is tenminste één mycotoxine gevonden.

64

procent

van de monsters kent aanwezigheid van mycotoxine

Organisatie BEMEFA breidde de monstername van tarwe, gerst, rogge, haver, triticale en spelt voor oogst 2016 fors uit. Zo werd het aantal monsters bijna verdubbeld. Wellicht dat dit ook op het percentage invloed heeft? Van de 498 ‘stalen’ werd in 319 minimaal één mycotoxine gevonden. Dat was vorig jaar 34 procent en in 2014 48 procent. De monsters zijn direct na de oogst uitgevoerd.

Mycotoxinen komen in bijna alle graansoorten voor, maar vormen niet direct een bedreiging. Wanneer de gehaltes te hoog zijn levert het zowel bij mensen als dieren schade op. Dit begint bij dieren vooral met braakneigingen. De gifstoffen worden tijdens de groeiperiode gevormd. Onder andere vochtige groeiomstandigheden stimuleren de ontwikkeling van schimmels en mycotoxinen.

BEMEFA voert de monstername samen uit met KVBM, de vereniging van Belgische molenaars, en Synagra, de vereniging van graanhandelaren. De organisaties willen zo snel mogelijk in kaart brengen waar problemen zich voordoen. ‘De grillige groeiomstandigheden en lastige oogst hebben ervoor gezorgd dat we extra alert geweest’, zegt Yvan Dejaegher, directeur van BEMEFA. ‘In 2015 namen we 284 monsters. Dit jaar zijn dat er 498 geweest.’

Bedrijven worden geacht waakzaam te zijn en verdere controles uit te voeren. Daarvoor moet de bestemming van het graan soms worden gewijzigd. Uiteindelijk wordt getracht in het veevoer de gehalte mycotoxine tot het minimum te beperken, afhankelijk van de diersoort waar het voor is bedoeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden