Met alle wintergranen in de grond, wat kan een akkerbouwer nog leren van het Wasde rapport? Voor Nederland en België weinig, gezien de positie die graan inneemt. Maar, wat beslissen akkerbouwers elders in Europa, Rusland en de VS. Dat is vooral voor veehouders interessant.
‘Als ik akkerbouwer was, en het Wasde rapport gebruik om mijn bedrijfsvoeringuit te stippelen, dan koos ik er – op basis van de gepubliceerde gegevens – mijn areaal zomergranen te verlagen.’ Dat is de conclusie die onafhankelijk agronoom Mike Lee trekt na het bestuderen van de Wasde marktanalyse, die het Amerikaanse landbouwministerie USDA maandelijks publiceert.
Voor wintergranen is het te laat om nu nog zaken aan te passen. Echter, niet voor zomergranen en dan vooral voor tarwe. ‘Een alternatieve strategie is inschatten wat collega’s gaan doen en dan precies het tegenovergestelde doen. Echter, het achterna rennen van de markt is geen best besluit voor je bedrijf’, concludeert Lee. Wat valt hem op in het rapport?
De eindvoorraad tarwe in de VS voor 2016/17 komt naar schatting uit op het hoogste niveau sinds eind jaren 80. Als gevolg is het areaal met 1,51 miljoen hectare gedaald – jaar op jaar – tot 13,11 miljoen hectare. Sinds 1909 teelde boeren in het land niet zó weinig tarwe. Daar tegenover staat een wereldwijd stijgende voorraad, die het USDA met 1,3 miljoen ton omhoog schroeft. Vooral door meer productie in Argentinië, Rusland en de EU.
In die landen stijgt ook de export het sterkste. Canada exporteert juist fors minder graan. De wereldwijde consumptie stijgt maar minimaal, met 100.000 ton. De veevoersector neemt minder af. Omdat vraag en aanbod niet in balans zijn groeien wereldwijde voorraden naar een nieuw record van dik 253 miljoen ton graan.
Voor 2016/17 verwacht de VS minder tonnen maïs, minder voergebruik en meer opname voor de productie van ethanol. Dat verlaagt de voorraad. Wereldwijd daalt het aanbod met 1,27 miljoen ton, vooral omdat Amerika minder inbrengt. Ook voor de productie van koolzaad wordt een min gezet. Die bedraagt 1,5 miljoen ton verlaging ten opzichte van de prognose vorige maand. Andere oliehoudende zaden plussen juist wel in productie.
Op de wereldmarkt voor soja zijn de zaken beter in balans. Het USDA verlaagt de mondiale productieverwachting met 200.000 ton. Brazilië en China oogsten naar verwachting meer echter, de VS, Uruguay en Bolivia juist minder waardoor er onder aan de streep een kleine min te noteren is. Brazilië is met een productie van 104 miljoen ton – een verhoging van 2 miljoen ton t.o.v. de vorige prognose – heer en meester op het gebied van productie. Regenval verbetert daar opbrengstverwachtingen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.