Is jubelstemming terecht?

Oekraïens graan blootgesteld aan winterkou

18 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Maandag 16 januari maakte de Oekraïense landbouwminister nog bekend dat de uitgestrekte landbouwgebieden van het land gehuld gaan onder een sneeuwdek. Van schade aan graangewassen is geen sprake. Uit de praktijk klinken echter andere geluiden.

Uit Zuid-Oekraïne komen foto’s waarbij is te zien dat dooi ervoor heeft gezorgd dat het sneeuwdek bijna volledig is verdwenen. Het gaat om de regio’s Odessa, Mykolaiv en Dnipro, schrijft agronoom en Oost-Europa specialist Mike Lee. Kijkend naar satellietbeelden kan worden opgemaakt dat het om een gebied van minstens 4,5 miljoen hectare gaat waar niet langer sneeuw ligt.

-12

graden

daalt de temperatuur in de Oekraïene

Voor de komende tien dagen heeft de Oekraïense weerdienst geen sneeuw in het verschiet. Wel ligt de temperatuur ’s nachts op -12 graden Celsius. Dat is een gevaarlijke grens voor granen, omdat dan schade aan de gewassen kan optreden. Het risico ligt op zijn minst fors hoger.

Sinds het laatste Wasde-rapport van het USDA is de termijnmarkt voor tarwe in Chicago in een lichte jubelstemming geraakt. Cijfers die aantonen dat Amerikaanse boeren het laagste tarweareaal in 108 jaar hebben ingezaaid ontstaken een kleine rally op de beurs. Echter, analytici waarschuwen dat hier niet alles op moet worden vast gehangen. Het is een positief punt voor wie baat heeft bij een stijgende graanprijs, maar het is geen game changer.

Het nieuws over de areaalverwachting in de VS wordt gepareerd door torenhoge voorraadcijfers. Een tarwevoorraad van 1,19 miljard ton is het hoogste niveau in bijna dertig jaar tijd. Rekeninghoudend met vijftien procent verlies in de tarweproductie – het gemiddelde in de VS – dan kan voor oogst 2017 in totaal 4,1 miljoen ton minder tarwe worden verwacht aan de put. Op het totale volume praten we dan over een druppel op een gloeiende plaat.

Amerikaanse akkerbouwers hebben vooral gesneden in rode harde tarwe, die per hectare gemiddeld minder oplevert. Daarnaast kan ook in het areaal zomertarwe nog wat gecompenseerd worden. Dit decennia heeft het areaal zomertarwe twaalf keer het tegenovergestelde gedaan van het areaal wintertarwe. Slechts in vijf jaren was in zomertarwe dezelfde areaaltrend merkbaar.

4,1

miljoen ton

tarwe door areaalverlaging VS

Met een bovengemiddelde tarweproductie in de VS voor seizoen 2017-2018 is het te vroeg om alles af te laten hangen van een prijsrally die puur gebaseerd is op het areaal. Echter, het is wel een stap in de goede richting voor prijsverhogingen.


Na een minimale verhoging in week 1 op de Matif, tot 171,25 euro per ton, is de notering in week 2 en aan de start van week 3 weer wat gestabiliseerd tot 169,50 euro per ton. Op de CBoT is het verloop iets grilliger. Halverwege week 2 is daar een duidelijke stijging merkbaar, tot ruim 156 dollar eind vorige week. Op de eerste handelsdag van week 3, in de VS, schrijft de CBoT echter weer rode cijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jos hoitink 18 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10873043/Oekraïens-graan-blootgesteld-aan-winterkou]Oekraïens graan blootgesteld aan winterkou[/url]
bangmakerij, vroeger gebeurde dit ook wel maar door multimedia wordt `t spannender gemaakt dan `t in werkelijkheid is. Dit verhaal speelt allen de handelaren in de kaart die een tekort op de wereldmarkt simuleren om daar zelf garen bij te spinnen. De ene keer is `t te droog andere keer te nat dan te warm of te droog, natuur kunnen we niet regelen en dat is altijd zo geweest en toen hadden we ook niet zulke prijsfluctuaties wat ze nu weer willen insinueren.
Aar 18 Januari 2017
Jos dit klopt maar toen hadden we een interventie voorraad en werd de prijs dus gedempt
Abonnee
betweter 18 Januari 2017
het is toch altijd 14 of 15 cent wat er ook gebeurd in de wereld
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden