Amerikaanse boeren en agriconcerns zijn beducht voor het protectionistische handelsbeleid dat president Donald Trump voert. Concurrerende landen calculeren ondertussen in hoe deuren die voor de VS sluiten voor hen open gaan.
Zo krijgt Brazilië de kans om binnen afzienbare tijd terug op de Aziatische handelsvloer te komen, omdat Trump de voortgang van de handelsdeal met Azië juist vertraagt. Ongeveer een kwart van de Amerikaanse soja gaat naar China, terwijl een groot volume maïs in Japan en Mexico beland. Als dat wegvalt, heeft dat grote consequenties voor de boeren.
Volgens Bloomberg kan Trump’s strategie ertoe leiden dat Amerika, ’s werelds traditionele broodmand, verder afdrijft. Brazilië, Australië, Rusland en Oekraïne bevinden zich in een goede positie om van de verschuiving in de VS te profiteren. Zodra een leverancier in de ogen van afnemers onbetrouwbaar wordt, past de keten zich aan en verliest hij marktaandeel.
Waar handelsakkoorden werden beschuldigd van banenverlies in bijvoorbeeld de maakindustrie, heeft de Amerikaanse landbouw juist van de globalisering geprofiteerd. Amerikaanse maïs, sojabonen, vee en andere grondstoffen zijn in het fiscale jaar 2017 goed voor een waarde van 134 miljard dollar.
Weer meer dan de 129.7 miljard een jaar eerder. Daarvan maken Canada en Mexico een bedrag uit van 39.6 miljard dollar, dat komt neer op 31 procent, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw.
Ongeveer de helft van de wereldwijde maïsuitvoer wordt in de VS geteeld. Bijna de helft van alle Amerikaanse tarwe, de helft van de sojabonen en rijst en driekwart van de katoen gaat naar het buitenland.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.