Wat doet Mexico?

Gokken naar areaal maïs en soja in de VS is begonnen

22 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De eerste hectares maïs zitten alweer in de Amerikaanse grond. Voor het seizoen echt begint start het grote gokken. Wat gaan de arealen korrelmaïs en sojabonen doen in het land? Dat geeft de markt smaak. Zaaien is raaien en dat geldt ook voor het vaststellen van een areaal. De grote onzekere factor voor de Amerikanen is dit jaar Mexico. Het houdt de gemoederen flink bezig.

Website Agrimoney vroeg marktinsiders naar hun mening. Wat gaat het areaal maïs en soja doen in de Verenigde Staten dit jaar. Die bevinden zich – ongeacht het belang van de ondervraagde – allemaal in dezelfde range. Tussen de 90 en 93 miljoen acre maïs. Omgerekend 36 tot 38 miljoen hectare. Wie een goede opbrengst haalt kan – ook bij de huidige gewasprijzen – een positief rendement behalen. Alternatieven zijn niet voor handen.

90-93

miljoen

acre maïs in de VS wordt dit seizoen verwacht

Enorme voorraden, lage prijzen en een verminderde vraag vanuit Mexico leggen een sentiment in de markt waarbij rekening wordt gehouden met een dalend areaal maïs. Insiders zien dat meestal anders. Over het areaal sojabonen is meer te doen. De mening verschillen wat. In theorie is, volgens de universiteit van Illinois, een groei van 6 tot 7 miljoen acre mogelijk. De praktijk komt waarschijnlijk anders uit. Ergens tussen de 87 en 90 miljoen acre (35 tot 36 miljoen hectare). Het rendement per hectare is gemiddeld licht in het voordeel van soja. Zo heeft het gewas minder input nodig.

Andere factoren die meespelen zijn de arealen katoen en koolzaad. Beide nemen in de VS toe, zo wordt gedacht. Slechts drie keer sinds 1996 groeide het soja-areaal in de VS met meer dan 4 miljoen acre gedurende één seizoen.

Eén grote onzeker factor, die als een donkere wolk boven de akkerbouwsector hangt, is het vraagstuk Mexico. Reden daarvoor is het anti-Mexico beleid van president Trump. De Mexicaanse minister van landbouw heeft inmiddels aangegeven dat het onderzoekt of maïs uit Argentinië en Brazilië kan worden geïmporteerd. Ook handelaren enten zich reeds op Zuid-Amerika. Die is normaalgesproken duurder dan maïs uit de VS. Dat betekent een bittere pil voor akkerbouwers op de plains.

Mexico koopt bijna al haar maïs in de VS

Buurland Mexico koopt bijna de volledige voorraad maïs in van de VS. In seizoen 2015-2016, tot 1 september, goed voor 13,6 miljoen ton. 28 procent van alle maïsexport gaat richting de VS, schrijft Reuters. De prijs van maïs in de VS ligt rond de 190 dollar per ton. Importeren vanuit Zuid-Amerika kost 10 tot 15 dollar meer. Het prijsverschil bepaalt uiteindelijk of de Mexicanen eer boven hun portemonnee verkiezen.

Veel akkerbouwers in de Midwest hebben op Trump gestemd, in de hoop dat hij ook de landbouw veel goeds gaat brengen. Het prille beleid van de president heeft echter de mogelijkheid de export flinke schade toe te brengen, waardoor veel mensen in de agrarische sector nu hun bedenkingen hebben. Zo zette hij een streep door de Trans-Pacific Partnership deal. Ook opperde Trump het Free Trade Agreement met Canada en Mexico te herzien. Volgens exporteurs heeft die in de laatste twee decennia de export naar beide landen verviervoudigd. De U.S. Grains Council heeft zijn zorgen inmiddels geuit. Donderdag publiceer het USDA haar verwachtingen voor de akkerbouwarealen 2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden