Sojaprijs omhoog

Grotere oogsten zetten granenprijzen onder druk

17 Maart 2017 - Clarisse van der Woude

Terwijl energieprijzen (olie en gas) de afgelopen drie maanden sterk daalden, stegen de prijzen van agri-grondstoffen (tarwe, koffie en maïs). Op termijn verwacht ABN Amro dat de granenprijzen onder druk komen. Zo staat in de Maandupdate Grondstoffen over maart.

De komende drie maanden is er volgens de bank sprake van stabiliteit in de tarwe-, mais-, sojabonen- en suikerprijzen. Dat betekent een prijs die niet meer dan 5 procent afwijkt van de huidige markt. Het lange termijn vooruitzicht ziet er voor tarwe en suiker minder goed uit, want ABN Amro verwacht een prijsdaling.

Suikerprijzen eerst stabiel op hoog niveau, maar op langere termijn een daling

Maïs zal zich langere tijd kunnen handhaven op het huidige niveau, maar sojabonen zien op de lange termijn een prijsstijging tegemoet. De Braziliaanse soja is al voor de helft geoogst en de USDA verwacht een recordoogst. Vorige week werden de verwachtingen al naar boven bijgesteld. De USDA verwacht dat de productie circa 4 miljoen ton hoger uitpakt. 

De USDA rapporteerde ook een hoger dan verwachte maïsoogst. Zowel soja als maïs reageerden negatief op het nieuws. De bank verwacht dat de prijs de komende drie maanden niet verder zal dalen, maar zal stabiliseren. 

Voor suiker rekent ABN Amro erop dat de prijzen op de langere termijn zullen dalen. Voor de kortere termijn (drie maanden) voorzien ze dat de suikerprijs door een slechte oogst op een hoog niveau stabiliseert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Gewasconditie blijft dalen door droogte in VS

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden