Nieuw contract Agrifirm

Tarweteler kan scoren met termijnmarkt

3 Mei 2017 - Niels van der Boom - 7 reacties

Agrifirm Plant introduceert voor de oogst van 2017 een nieuwe afzetvorm op de tarwemarkt: het Garantiepluscontract. Telers kunnen de Matif termijnmarkt in Parijs gebruiken om bovenop de garantieprijs een plus te scoren.

Volgens Agrifirm biedt het Garantiepluscontract de mogelijkheid om te profiteren van een hoger prijsniveau op de termijnmarkt in Parijs. Het actuele prijsniveau op het moment van fysiek verkopen geldt als bodem. Ligt de termijnmarktprijs hoger, dan kan hierop worden "geklikt". Het verschil wordt uitbetaald en dat is dan de plus. Voor de prijsbodem moet echter wel een premie worden afgedragen. Naar eigen zeggen is Agrifirm de eerste aanbieder in Nederland die het mogelijk maakt om de termijnmarkt als prijsinstrument te gebruiken.

Na het verkoopmoment worden geen kosten meer geïnd

Premie op plus van termijnmarkt
Naast een mogelijke plus in de verkoopprijs heeft de teler zelf de touwtjes in handen. Volgens het bedrijf is het meicontract van de Matif daar ideaal voor. Na het verkopen van de tarwe, en het afdragen van de premie, worden geen kosten meer geïnd. Bij de granenpool is dat wel het geval. De prijs valt, na het kiezen van je verkoopmoment, nooit meer lager uit.

Het termijnmarktcontract kent een fysieke leverplicht. Handelen zonder zelf te telen, is er dus niet bij. Voorafgaand aan de oogst wordt een prijsafspraak gemaakt voor de levering van de tarwe. Tegelijkertijd wordt het termijnleveringscontract gesloten. Tijdens en na de oogst kan eveneens het contract, gecombineerd met een dagprijsafspraak, worden aangegaan.

50

ton

zijn de gehanteerde eenheden voor het contract

Tot 28 april verhandelen
Het Garantiepluscontract is vooralsnog alleen voor tarwe beschikbaar. Maximaal 100 procent van het volume kan worden gecontracteerd in eenheden van 50 ton. Op de levering gelden de standaard voorwaarden en condities die Agrifirm Plant normaal gesproken hanteert voor tarwe.

Nadat de tarwe voor dagprijs aan Agrifirm is verkocht, treedt de termijnmarkt in werking. Tot 28 april 2018 heb je de tijd om de plus, die de termijnmarkt mogelijk creëert, te verzilveren. Dit is vergelijkbaar met een aardappelklikcontract. Daalt de termijnmarkt beneden de verkoopprijs, dan heeft dit geen consequenties. Je hebt immers de bodem al vastgesteld bij de daghandel.

Variabele premie
De premie die je betaald voor de prijsbodem is variabel en afhankelijk van het prijsniveau. In het rekenvoorbeeld bedraagt dit 12,50 euro per ton bij een verkoopprijs van 160 euro per ton. Die kosten worden direct in mindering gebracht bij de verkoop. Stond de Matif op het moment van verkopen op 170 euro, dan is het zaak uit te stappen wanneer dit minimaal 182,50 euro is. Anders kan men de premie niet meer terugverdienen (in dit rekenvoorbeeld). Alles erboven vormt de plus die het contract genereert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
hoehoogisdepremie? 3 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10874347/tarweteler-kan-scoren-met-termijnmarkt][/url]
tja, je moet iets doen om weer in het nieuws te komen.
Maar leg mij es uit: in het Noorden kan ik nu ruim boven € 175,- per ton beuren, terwijl de termijnmarkt op ongeveer 170 staat. En dan wil die cooperatie ook nog een premie hebben. Haha!!

U snapt het al, ik red me wel met de verkoop. Heb nog 200 ton liggen voor de liefhebber.
Aart den Bakker 4 Mei 2017
Beste hoehoogisdepremie,
Het Garantiepluscontract gaat niet over de huidige verkoopprijs alleen, maar vooral om de notering in mei 2018 op de Matif. Deze staat nu op 178,00 euro. Met een premie van 13.94 euro (dit kunt u zelf nalezen op graanportaal.nl/garantiepluscontract).
Blijkt de Matif notering voor mei 2018 op een moment boven de 178,00 euro dan kun je die verzilveren en boven de 191,94 begint je netto positieve resultaat. Dit scenario is op grond van resultaten uit het verleden niet ondenkbaar. Wil je meer informatie, dan mag u ons altijd bellen!
U kunt ons uiteraard ook bellen voor een marktconforme dagprijs voor die 200 ton.
kat in zak? 7 November 2017
De Matif staat al tijden lager dan noteringen Rotterdam. en ook de handel in NL ligt boven Matifprijs.
Als ik het goed begrijp is het Garantiepluscontract een garantie op een te lage prijs?
Agri 7 November 2017
Ja maar ze moeten toch ergens de Drentse uien Pool mee opkrikken. Anders kopen die volgend jaar geen zaad en gbm meer bij ze!!!
Noord2 7 November 2017
hoehoogisdepremie? schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
tja, je moet iets doen om weer in het nieuws te komen.
Maar leg mij es uit: in het Noorden kan ik nu ruim boven € 175,- per ton beuren, terwijl de termijnmarkt op ongeveer 170 staat. En dan wil die cooperatie ook nog een premie hebben. Haha!!

U snapt het al, ik red me wel met de verkoop. Heb nog 200 ton liggen voor de liefhebber.


175 euro, gaat misschien komen. Maar jij moet even ontwaken.
oldambt 8 November 2017
ruim boven de 175 ?? waar is dat mogelijk dan op dit moment ?
oldambt 8 November 2017
ruim boven de 175 ?? waar is dat mogelijk dan op dit moment ?
175 9 November 2017
die reactie van 175 was van begin mei 2017.
maar ook nu is hoogste notering Oldambt al 170 euri

nog ff geduld mannen

voor mij i.i.g. geen garantiepluscontract
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Granen

Bodem in tarwemarkt is bereikt nu klanten kopen

Analyse Granen & Grondstof

De lucht boven graanmarkt klaart nog niet op

Analyse Granen & Grondstof

Schip met 'geplunderd' graan aan de ketting gelegd

Analyse Granen & Grondstof

Regen blijft voor problemen zorgen in Europese tarwe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden