Antidumping klacht

Suiker zet relatie VS en Mexico op scherp

5 Mei 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

De relatie tussen Mexico en de Verenigde Staten staat wederom op gespannen voet. Deze keer hebben de landen een dispuut over de import en export van suiker. De Trump-regering beschuldigt de Mexicanen van dumping. Als tegenmaatregel dreigen de zuiderburen de import van maïssiroop te stoppen.

Mexico en de Verenigde Staten importeren en exporteren suiker en zoetstoffen over en weer. Al meer dan één decennia twisten de landen hierover binnen de agrarische politiek. Met de scherpe tong van de Trump-regering bereikt dat nu een climax, schrijft Bloomberg. Zij dreigen met antidumpingmaatregelen.

1,16

miljoen ton

suiker importeert de VS uit Mexico dit seizoen

Hard hoofd in akkoord
Het Amerikaanse landbouwministerie beschuldigt de Mexicaanse suikerindustrie ervan zich niet aan het vastgestelde quota en bijbehorende bodemprijzen te hebben gehouden. In 2014 zijn daar afspraken over gemaakt. minister van handel, Wilbur Ross, maakte op 1 mei bekend met antidumpingmaatregelen te dreigen wanneer er geen akkoord wordt bereikt over de suikerimport. Juan Cortina, voorzitter van de Mexicaanse suikerindustrie, heeft er een hard hoofd in dat Wilbur’s deadline op 5 juni wordt gehaald. Gesprekken liepen tot dusver op niets uit. De VS wil de Mexicaanse suiker namelijk gaan belasten.

Goedkopere suiker op wereldmarkt
Volgens cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie importeert de VS in seizoen 2016-2017 naar verwachting 1,16 miljoen ton suiker uit Mexico. Daarmee is het de grootste leverancier van het land. Daarnaast importeert Mexico op zijn beurt 1,6 miljoen ton maïssiroop per jaar uit de VS.

Landbouwminister Sonny Perdue zegt hoopvol te zijn dat er een oplossing wordt bereikt. Lukt dat niet, dan gaat de VS suiker op de wereldmarkt kopen, zo zei hij in een radio interview. 'Suikerprijzen op de wereldmarkt zijn lager, dan dat we nu aan Mexico betalen.'

De Amerikaanse suikerindustrie is protectionistisch

Blijven discusieëren
David Gantz, hoogleraar handelsrecht aan de Universiteit van Arizona, legt uit waarom de Amerikanen zo halsstarrig zijn: 'De Amerikaanse suikerindustrie is extreem protectionistisch. Zij zijn in het congres goed vertegenwoordigd en hebben zo veel steun.' Volgens Juan Ricardo Luciano, voorzitter van siroopproducent Archer-Daniels-Midlands is vraag en aanbod in balans. 'De industrieën in beide landen zijn gezond. De 2 landen moeten blijven discussiëren over een oplossing. Dat is het beste voor beide partijen.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Single events 14 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10874407/suiker-zet-relatie-vs-en-mexico-op-scherp][/url]
Interessant artikel deze ga ik delen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden