De relatie tussen Mexico en de Verenigde Staten staat wederom op gespannen voet. Deze keer hebben de landen een dispuut over de import en export van suiker. De Trump-regering beschuldigt de Mexicanen van dumping. Als tegenmaatregel dreigen de zuiderburen de import van maïssiroop te stoppen.
Mexico en de Verenigde Staten importeren en exporteren suiker en zoetstoffen over en weer. Al meer dan één decennia twisten de landen hierover binnen de agrarische politiek. Met de scherpe tong van de Trump-regering bereikt dat nu een climax, schrijft Bloomberg. Zij dreigen met antidumpingmaatregelen.
Hard hoofd in akkoord
Het Amerikaanse landbouwministerie beschuldigt de Mexicaanse suikerindustrie ervan zich niet aan het vastgestelde quota en bijbehorende bodemprijzen te hebben gehouden. In 2014 zijn daar afspraken over gemaakt. minister van handel, Wilbur Ross, maakte op 1 mei bekend met antidumpingmaatregelen te dreigen wanneer er geen akkoord wordt bereikt over de suikerimport. Juan Cortina, voorzitter van de Mexicaanse suikerindustrie, heeft er een hard hoofd in dat Wilbur’s deadline op 5 juni wordt gehaald. Gesprekken liepen tot dusver op niets uit. De VS wil de Mexicaanse suiker namelijk gaan belasten.
Goedkopere suiker op wereldmarkt
Volgens cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie importeert de VS in seizoen 2016-2017 naar verwachting 1,16 miljoen ton suiker uit Mexico. Daarmee is het de grootste leverancier van het land. Daarnaast importeert Mexico op zijn beurt 1,6 miljoen ton maïssiroop per jaar uit de VS.
Landbouwminister Sonny Perdue zegt hoopvol te zijn dat er een oplossing wordt bereikt. Lukt dat niet, dan gaat de VS suiker op de wereldmarkt kopen, zo zei hij in een radio interview. 'Suikerprijzen op de wereldmarkt zijn lager, dan dat we nu aan Mexico betalen.'
Blijven discusieëren
David Gantz, hoogleraar handelsrecht aan de Universiteit van Arizona, legt uit waarom de Amerikanen zo halsstarrig zijn: 'De Amerikaanse suikerindustrie is extreem protectionistisch. Zij zijn in het congres goed vertegenwoordigd en hebben zo veel steun.' Volgens Juan Ricardo Luciano, voorzitter van siroopproducent Archer-Daniels-Midlands is vraag en aanbod in balans. 'De industrieën in beide landen zijn gezond. De 2 landen moeten blijven discussiëren over een oplossing. Dat is het beste voor beide partijen.'
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.