Industrie ontevreden

VS en Mexico sluiten suikerdeal

6 Juni 2017 - Niels van der Boom

Anonieme bronnen melden dat de Amerikaanse en Mexicaanse overheden maandag 5 juni een overeenkomst hebben bereikt in het dispuut over de import en export van suiker en maïssiroop.

De suikerdeal is een belangrijk onderdeel van het vrijhandelsverdrag NAFTA. Verschillende bedrijven, zoals Coca-Cola, Cargill en Archer Daniels Midland, hebben grote druk uitgeoefend op de regering van president Trump om de handelsbetrekkingen ongemoeid te laten.

Details worden uitgewerkt
Er zijn 2 anonieme bronnen die aan Reuters melden dat de details van de deal in Washington worden uitgewerkt. Daarmee komt het eenjarige dispuut tussen Washington en Mexico ten einde. Om de Amerikaanse industrie te beschermen, voerde president Trump een protectionistisch beleid sinds zijn aanstelling.

De suikerdeal is een belangrijk onderdeel van NAFTA

Vrijhandelscontract NAFTA
De suikerdeal vormt een belangrijke horde voor het vrijhandelscontract NAFTA (VS, Mexico en Canada). Naar verwachting staat die horde voor augustus op het programma.

Hoe de suikerdeal exact vorm heeft gekregen, is niet duidelijk. Eén bron meldt dat zowel de VS als Mexico er voordeel uit trekken. Een andere bron meldt dat Mexico belooft minder verwerkte suiker te exporteren naar de VS en ruwe suiker van een lagere kwaliteit te leveren. Worden eisen niet nageleefd, dan dreigen beide landen met hoge exporttarieven.

Verlaging suikerexport
Genoemde cijfers spreken over een verlaging van de Mexicaanse suikerexport van 53 naar 30 procent van de totale productie. De ruwe suiker export wordt met 0,3 procent verlaagd. Die laatste is een heikelpunt voor Amerikaanse suikerbedrijven. In hun ogen is de Mexicaanse ruwe suiker van zo’n goed geraffineerde kwaliteit dat hij direct aan eindgebruikers kan worden afgezet.

De suikerlobby in Washington is enorm

Ondanks het ogenschijnlijk goede nieuws zijn sommige suikerverwerkers in de VS niet tevreden. Volgens een bron heeft één stakeholder de Trump-regering onder druk gezet om de onderhandelingen af te breken. Ook in Mexico zijn protestgeluiden te horen. Een eerdere deal, door de Amerikaanse Commercieel Secretaris Wilbur Ross opgesteld, werd door de suikerindustrie in het land eveneens aan de kant gezet.

Bedrijven bezoeken Witte Huis
Een dag eerder meldde persbureau Reuters nog dat Coca-Cola, Archer Daniels Midland Co en Cargill op 10 mei het Witte Huis hebben bezocht. Zij ging daarheen om het belang van hun suikerzaak te benadrukken. Bedrijven als Coca-Cola kunnen niet zonder de import van suiker, omdat de Amerikaanse productie niet voldoende is.

Voor maïssiroop is Mexico juist de grootste afzetmarkt en daarmee vitaal voor producenten als ADM en Cargill. Sinds 2014 liggen beide landen in de clinch over import en export, terwijl het buurland jaarlijks voor 18 miljard dollar aan agrarische producten afneemt van de Verenigde Staten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden