Prijsfluctuaties nihil

Tarwekwaliteit dwingt CZAV tot concessies in afzet

13 Juni 2017 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

Het verkoopjaar 2016 was voor granen een jaar met weinig prijsfluctuaties. Dit leidt bij de zuidwestelijke coöperatie CVAV tot een voertarweprijs van 145 euro per ton.

Maal- en zomertarwe kunnen 5 euro per ton meer in hun zak steken. Voor baktarwe behaalde CZAV een poolprijs van 152 euro, dit is inclusief eiwittoeslag, met een HL-gewicht van minimaal 76 kilo/hl en een eiwitpercentage vanaf 12,5 procent. Voor het duurzaamheidsproject Tritiko, waarvan de teelt regionaal bepaald is, wordt 160 euro per ton betaald. Alle prijzen zijn exclusief btw. 

Extra kosten om partijen homogeen af te leveren

Fusarium kort tarwe
Wat opviel aan de oogst van 2016 waren de grote verschillen, zowel in opbrengst als kwaliteit. 'Fusariumaantasting tijdens de bloei, gevolgd door een donkere junimaand lagen hieraan ten grondslag', verduidelijkt CZAV. Dit was het geval in grote delen van Europa, vooral in het noordelijke deel van Frankrijk, België, Nederland en delen van Duitsland. Gelukkig leidde de fusariumaantasting tot slechts beperkte DON-gehaltes in het oogstproduct. Wel had deze aantasting een grote invloed op de kilo-opbrengst en de hectoliter-gewichten.

Extra kosten
Met name de hl-gewichten liepen volgens de coöperatie per verschillende partijen sterk uiteen. De handelsnorm voor maaltarwe is 76 kilo. Daar kon dit jaar niet in alle gevallen aan worden voldaan. Er zijn ook concessies gedaan in de afzet. Eveneens zijn extra kosten gemaakt om partijen homogeen af te leveren. Met hl-gewicht kortingen op de afrekening tot gevolg. Voor maaltarwe onder de 74 en voertarwe onder de 70.

Verwachtingen oogst 2017
Voor oogst 2017 is het wachten op nieuw elan, stelt CZAV. Het weer is hierbij van grote invloed. Indien zich geen problemen voordoen in de grote productiegebieden, verwacht de aan- en verkooporganisatie dat de tarweprijs rustig voortkabbelt. De huidige weersomstandigheden in Europa laten nog geen invloed zien op de markt.

Zomergerst tegen voergerstprijs afgerekend

Weer beïnvloedt gerstkwaliteit
Het overgrote deel van de gerst bestaat de laatste jaren uit wintergerst. Nog meer dan bij tarwe hebben de weersomstandigheden hun invloed gehad op de kwaliteit van de gerst, zo geeft CZAV aan. Bij wintergerst uitte zich dat met name in lage hl-gewichten, de handelsnorm 62 werd vaak niet gehaald. Net als bij tarwe heeft dit geleid tot hl-gewicht kortingen bij aflevering. Partijen met een hl lager dan 61 worden met een hl-gewicht korting op de afrekening gecorrigeerd. 

Bij zomergerst hebben de omstandigheden met name geleid tot onvoldoende kiemkracht om deze gerst als brouwgerst af te zetten. Alle geleverde zomergerst van oogst 2016 wordt dan ook tegen de voergerstprijs afgerekend. 

Voor de oogst van 2017 acht de coöperatie de omstandigheden iets gunstiger. 'Wanneer blijkt dat de geschikte zomergerstrassen brouwwaardige gerst opleveren, zullen we die ook als zodanig afrekenen.' Mogelijk dat door de huidige groeiomstandigheden de kansen op brouwgerst weer toenemen.

Voor de nabetaling betekent dit dat CZAV 7 miljoen euro uitkeert. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
jop 14 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10874825/tarwekwaliteit-dwingt-czav-tot-concessies-in-afzet][/url]
Gewoon waardeloos,er zijn partijen die het beter doen.gewoon ermee stoppen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Nedato telers krijgen onverwachte kerstbonus

Nieuws aardappelen

Eindspurt aardappelmarkt geeft pool Q-potato vleugels

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Nieuws Aardappelen

APF-Eriva is vroeg leeg en maakt poolprijs bekend

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden