$218 miljoen voor boeren

Schadeclaim voor GMO-maïs van Syngenta

26 Juni 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Chemie- en zadengigant Syngenta moet een schadevergoeding van $217,7 miljoen betalen aan 7.000 akkerbouwers in de Amerikaanse staat Kansas. Het bedrijf heeft boeren genetisch gemodificeerde korrelmaïsrassen verkocht die de grootste afnemer, China, niet wil importeren.

Een federale jury in Kansas City oordeelde vrijdag 23 juni dat 7.000 boeren in Kansas recht hebben op een schadevergoeding van het Zwitserse bedrijf. Dat schrijft persbureau Reuters. Vanaf 2013 stond de Chinese overheid het niet toe de syngentarassen te importeren, waardoor de boeren ernstig werden gedupeerd. De jury oordeelde dat het zaadbedrijf vooral bezig is geweest de GMO-rassen te vermarkten onder zijn klanten, terwijl het de afzet niet op orde had.

$6

miljard

is het totale schadebedrag in de VS

Totale schade bijna 6 miljard
Dit is de eerste zaak die dient over het onderwerp in de VS. Nog enkele duizenden korrelmaïstelers en handelaren willen het chemieconcern bevechten in de rechtszaal. Uit stukken van advocaten blijkt dat de totale schadeclaim voor Syngenta kan oplopen tot $5,77 miljard. Omgerekend €5,16 miljard. Volgens hen is dat het totale schadebedrag aan de landbouwsector. Syngenta legt zich niet bij het besluit neer. Het wil de telers wel compenseren, maar geen schadebedragen uitkeren.

4 jaar wachten op toelating
In 2010 begon Syngenta met het verkopen van het GMO-maïsras Agrisure Viptera, die een ingebouwde resistentie heeft tegen insecticiden. In 2013 volgde een ander ras onder de naam Agrisure Duracade. De telers beschuldigen het bedrijf ervan dat ze de rassen eerst commercieel hebben gemaakt in de VS, voor ze toestemming uit China ontvingen voor het exporteren van deze rassen. Vanaf 2013 begon het land miljoenen tonnen maïs te weigeren, toen bleek dat de rassen geen goedkeuring hadden.

Duracade wacht nog steeds op toelating

Totale export viel tegen
Als gevolg van de importban, op de twee specifieke rassen, liepen de kosten op tot $5 miljard, zeggen de advocaten. In december 2014 werd het eerste GMO-ras door China toegestaan. Duracade wacht nog steeds op toelating. 90% van alle maïs, die de VS jaarlijks produceert, is volgens landbouwministerie USDA GMO gemodificeerd. Volgens Syngenta liep niet alleen de maïsexport naar China terug, maar was dit ook in andere landen het geval. Zij vinden het hoogst ongebruikelijk dat een nieuw ras van de markt wordt gehouden, alleen omdat China het nog niet heeft goedgekeurd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Michiel 26 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10874975/schadeclaim-voor-gmo-mais-van-syngenta][/url]
$5,77 miljard. Omgerekend €5,16 miljoen. bijzonder..... ;-)
Kontsnor 26 Juni 2017
Snuggere kontsnor in eerder genoemde reactie
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden