Eén- of driejarig contract

Britse bietenprijs straalt vertrouwen uit

15 Juli 2017 - 1 reactie

British Sugar, de enige suikerbietenverwerker in het Verenigd Koninkrijk, heeft samen met belangenbehartiger NFU Sugar de bietenprijs voor 2018 bekend gemaakt. In het eerste vrije teeltjaar zonder quotumrestrictie houdt de bietenprijs stand. Komt de suikerprijs boven €475 per ton uit, dan wordt een bonus uitgekeerd.

Het contract van 2017/18 zorgde ervoor dat veel Britse boeren opnieuw suikerbieten gingen telen, na een eerdere teeltstop. Die vond plaats toen de prijs op £20 per ton terecht kwam. Na moeizame onderhandelingen kwam British Sugar met een prijs van £22 op de proppen, waardoor veel akkerbouwers opnieuw werden overgehaald.

25,69

euro/ton

betaalt British Sugar als basisprijs voor suikerbieten

Prijs minimaal hoger
Voor seizoen 2018/19 zet British Sugar de prijs op £22,50 per ton. Omgerekend goed voor €25,69 per ton bij de huidige wisselkoersen. Vorig jaar startte de bietenverwerker met het aanbieden van driejarige contracten. Die kunnen ook voor komend seizoen worden afgesloten. De prijs voor 2018, 2019 en 2020 zijn dan eveneens £22,50.

Bonus bij suikerprijs
Het verschil tussen het één- en driejarig contract, afgezien van de looptijd, is ook de bonus. Komt de EU suikermarktprijs boven de €475 per ton, dan bedraagt de bonus bij het éénjarig contract, 10% bovenop de basisprijs. Bij een driejarig contact is dat 25%. Het gaat om percentages winst, boven €475, van de suikerprijs. €700 per ton is de limiet voor het bonussysteem.

Zekerheid voor teler
“Het contract geeft enige zekerheid in deze risicovolle tijden”, zegt Michael Sly namens NFU. “Telers kunnen voor een contract passen dat bij hun bedrijf past, afhankelijk van het risico. Het is een hoopvolle toekomst voor de Britse suikersector.” Ook de suikerproducent zegt tevreden te zijn met het nieuwe contract. Het zegt veel waarde te hechten aan een lokale suikerproductie.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
harrie 15 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10875199/britse-bietenprijs-straalt-vertrouwen-uit][/url]
prijs per ton bieten wordt genoemd. Bij hoeveel procent suiker geld die prijs? Dat maakt wel degelijk verschil.
Abonnee
Niels van der Boom 15 Juli 2017
Dat is een goed punt die u noemt. Het is niet door British Sugar vermeld maar in het verleden was dit 16%. Ik ga er van uit dat dit voor 2018/19 niet wijzigt, maar zoek het uit.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Bieten in VK niet opgehaald door logistiek drama

Nieuws Suikerbieten

Bieten in VK niet opgehaald door logistiek drama

Britse overheid verzocht tot boycot vlees uit AVP-landen

Nieuws Varkens

Britse overheid verzocht tot boycot vlees uit AVP-landen

Minder export naar VK van landbouwproducten

Nieuws Export

Minder export naar VK van landbouwproducten

Britse boer woedend om misbruik kwaliteitslabel

Nieuws Certificering

Britse boer woedend om misbruik kwaliteitslabel

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief