In zuidwesten

Graanoogst halt na vliegende start

26 Juli 2017

Akkerbouwers in het zuidwesten hebben in razend tempo hun wintertarwe kunnen dorsen. Vooral afgelopen vrijdag en zaterdag is hard doorgewerkt. Uit cijfers die CZAV publiceerde blijkt dat in delen van Zuid-Holland en Zeeland 50% van alle tarwe al in de schuur ligt.

Na een uitzonderlijk vroege start, op 9 juli, konden eind vorige week de combines echt goed los. Dat een enorme oogstcapaciteit voorhanden is, blijkt wel uit cijfers die CZAV bijhoudt. Na 2 of 3 dagen dorsen, ligt bijna de helft van alle tarwe al in de schuur.

Tot 100 millimeter neerslag
Inmiddels gooit regen flink wat roet in het eten. Het was al nat, maar afgelopen weekend kwam er wederom flink wat water bij. Vooral op de Zeeuwse eilanden is dat het geval. Vlissingen spant met 80 millimeter de kroon. De teller op Zuid-Beveland voor juli komt daarmee uit tot boven de 100 millimeter in juli. Juist deze gebieden waren zeer droog.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. Neerslag over de maand juli 2017

Kwaliteit uitstekend
Over de kwaliteit is de coöperatie vooralsnog goed te spreken. Hectolitergewichten liggen op een goed niveau, tussen de 78 en 82. Na alle regen is dat waarschijnlijk iets minder. De eerste metingen toonde eiwitgehaltes van boven de 11,5%. Het DON-gehalte is laag. Ook de vochtpercentages van de reeds geoogste tarwe zijn in orde.

Zuidwesten loopt voor
Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee en op Tholen en St. Philipsland heeft CZAV de meeste tarwe in ontvangst genomen. Beide regio’s noteren 50% geoogst. Daarna volgen Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Elders varieert het percentage tussen de 20 en 35%. Alleen het rivierengebied en de overige Zuid-Hollandse regio’s lopen verhoudingsgewijs achter.

Elders in Nederland is mondjesmaat wat tarwe geoogst. In Flevoland kwamen afgelopen zaterdag 22 juli combines naar buiten om de vroege tarwerassen te oogsten. Niet alle percelen zijn daar oogstrijp. Ook in Noord-Holland is een begin gemaakt met de tarweoogst.

De voortgang van de graanoogst.

Fotocredit: Tarweoogst in Biddinghuizen bij Chiel Gielen. Ras Tabasco met 15,4% vochtpercentage.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Voersector België luidt noodklok om tarwerally

Nieuws Voer

Voersector België luidt noodklok om tarwerally

CZAV boekt solide resultaat in turbulente markt

Nieuws CZAV

CZAV boekt solide resultaat in turbulente markt

Kan tarweareaal groeien nu zaad schaars is?

Inside Tarwe

Kan tarweareaal groeien nu zaad schaars is?

De wintertarwe top 4 voor oogst 2022

Aangeboden door Limagrain

De wintertarwe top 4 voor oogst 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief