Zeeland loopt verder voorop

Goede kwaliteit opsteker voor tarweoogst

28 Juli 2017

De tarwe die tot nu toe is geoogst, zit op een hoger kwaliteitsniveau dan vorig jaar. Dat concludeert Agrifirm Plant naar aanleiding van de tot nu toe ontvangen tarwe. Vooral in het zuiden van het land is al veel binnen. Het noorden van Nederland laat op zich wachten. Deels door de weersomstandigheden, deels omdat de tarwe niet rijp is.

Het overgrote deel van de tot nu toe geoogste tarwe heeft een hectolitergewicht tussen de 72 en 76. Het gaat om ruim 80% van alle partijen. 15% zit boven de 76. Slechts een marginaal deel noteert een hectolitergewicht beneden de handelsnorm van 72, terwijl dat vorig jaar dik 40% was. Naast de kwaliteit is zo ook de opbrengst beter.

65

procent

van al het graan is in Zeeland geoogst

Zomergerst vroeg rijp
In Zeeland, Limburg en Noord-Brabant hebben akkerbouwers al flink wat kunnen dorsen. Met 65% is Zeeland koploper, gevolgd door Limburg met bijna 60%. Noord-Brabant bevindt zich op 40%. In de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe komt de teller niet verder dan 10%. Daar gaat het vooral om wintergerst en koolzaad die is geoogst. In Drenthe zijn de eerste percelen zomergerst geoogst. Door het droge weer zijn de percelen vroeg afgerijpt.

Weinig natte tarwe
In het zuiden van Nederland is nagenoeg alle tarwe onder droge omstandigheden geoogst. In Limburg en Zeeland is 85% van het graan, met vochtpercentages van 15% of minder binnengebracht. In Friesland en Groningen ligt het vochtpercentage in veel gevallen boven de 16%. In het zuidwesten kan tussen de buien door wat geoogst worden. Het is afwachten wat de huidige regenperiode voor effect heeft op de kwaliteit. Dit is afhankelijk van de rijpheid, schrijft Agrifirm.

Tekst gaat verder onder de grafiek.Zeeland loopt voorop
Uit de laatste cijfers van CZAV blijkt dat sinds woensdag 26 juli in Zuid-Holland en Zeeland her en der wintertarwe is gecombineerd. Vooral op de Zeeuwse eilanden is nog aardig wat werk verzet. Daar is op veel plaatsen de helft of meer van alle tarwe reeds binnen. Het buiige karakter van het huidige weer bemoeilijkt de oogstwerkzaamheden enigszins.

 

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Tarweprijs laat areaal niet opblazen

Inside Granen

Tarweprijs laat areaal niet opblazen

CZAV boekt solide resultaat in turbulente markt

Nieuws CZAV

CZAV boekt solide resultaat in turbulente markt

Wintergraan in Europa goed uit de startblokken

Inside Granen

Wintergraan in Europa goed uit de startblokken

De nieuwe Rassenlijst wintertarwe

Aangeboden door Limagrain

De nieuwe Rassenlijst wintertarwe

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief