In mei van dit jaar introduceerde Agrifirm Plant het Garantiepluscontract. Hiermee kan een tarweteler zelf handelen op de termijnmarkt in Parijs. Met de reuring die enkele weken terug ontstond op de Matif, is ook de interesse in deze afzetvorm aangewakkerd.
Het actuele prijsniveau voor tarwe geldt als bodem voor het Garantiepluscontract. Vervolgens wordt het maart 2018 termijncontract op de Matif in Parijs als instrument gehanteerd. Komt de prijs boven het niveau van de fysieke leveringsprijs te liggen, dan kun je als deelnemer klikken. Het verschil wordt, minus een premie, uitbetaald door Agrifirm. Hoeveel premie je af moet dragen, is afhankelijk van het prijsniveau. In tegenstelling tot de aardappeltermijnmarkt is fysieke levering van de tarwe aan Agrifirm verplicht. 1 contract omvat een volume van 50 ton.
Meedoen met de markt
"Een teler die normaal gesproken zijn tarwe tijdens de oogst verkoopt, kan dat nu ook doen", legt Arco Amperse van Agrifirm Plant uit. "De deelnemer krijgt de dagprijs bij levering direct uitbetaald. Vaak bevindt het prijsniveau tijdens de oogst zich niet op zijn hoogste niveau. Met het Garantiepluscontract heeft de teler als voordeel dat hij het gehele jaar 2017-2018 nog mee kan doen met de markt. Daalt het termijnmarktcontract, dan heeft dit geen consequenties."
Interesse bij prijsstijgingen
De nieuwe handelsvorm voor tarwe startte dit voorjaar, maar pas in de afgelopen maand kwam er serieus interesse bij het bedrijf. "Ongeveer 4 weken terug begon de markt de bewegen. Op dat moment is de interesse gewekt, wat uiteraard een logisch gevolg is", meent Amperse. "Momenteel daalt de termijnmarktprijs weer. Dit kan juist een goed moment zijn om in te stappen. Ontstaat er later in het seizoen stemming op de wereldmarkt, dan kun je hier voordeel uit halen."
Ervaring opdoen met termijnmarkt
Het Garantiepluscontract trekt voornamelijk telers aan die voorheen op daghandel hun tarwe verkochten. "Pooltelers blijven bij de granenpool. Als boer moet je het leuk vinden om te handelen. Telers die hun aardappelen op deze wijze verkopen zien we dan ook aansluiten", weet de Agrifirm-man. "Niet alleen Agrifirm-relaties, maar ook nieuwe telers melden zich. Het contract maakt de termijnmarkt toegankelijk. Veelal zijn het de grotere akkerbouwers die zich aansluiten. Er wordt dan vaak gekozen om een gedeelte van het totale volume via deze weg af te zetten. Vorig jaar hebben we met een testgroep al een seizoen verlopen. Daar hebben we veel van geleerd. Er is best veel interesse, maar telers moeten eerst ervaring opdoen."
Alleen tarwe
Een dergelijke verkoopmethodiek is volgens Amperse voor iedere graansoort mogelijk waar een termijnmarkt van bestaat. Toch heeft het bedrijf vooralsnog geen plannen om ook voor andere granen met een termijncontract te komen. Amperse: "Tarwe is by far het grootste graangewas en bij uitstek het meest geschikt. De fysieke productstroom die hieraan ten grondslag ligt is bovendien voor ons cruciaal."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.