6 vragen aan Ko Francke

CZAV-dochter Pauwels op overnamepad

21 Augustus 2017 - 8 reacties

De Belgische toeleverancier Luc Pauwels NV, waar CZAV een meerderheidsbelang in heeft, neemt de activiteiten van Agro Vangeel over. Hiermee ontstaat er een onderneming van €43 miljoen omzet.

Vanaf dinsdag 22 augustus komen de land- en tuinbouwactiviteiten van Agro Vangeel uit Turnhout, en alle medewerkers en depots, in handen van Luc Pauwels. Het huidige management en de huidige aandeelhouders zal dan terugtreden.

Tino Pauwels zal de eindverantwoordelijkheid dragen voor de totale onderneming. Veronique van Geldorp krijgt de verantwoordelijkheid over de locatie Turnhout. De Nederlandse landbouwcoöperatie CZAV verwierf in 2009 een belang van 70% in Pauwels. Adjunct-directeur Ko Francke over de nieuwe aanwinst.

Waarom is Vangeel interessant overnamevoer voor Pauwels?
"Agro Vangeel zit op een omzet van €9 miljoen, Pauwels op €34 miljoen. Bij elkaar opgeteld komt dat op een omzet van €43 miljoen. Daarbij zien wij sterke uitbreidingsmogelijkheden aan de oostkant van Antwerpen, waardoor we onszelf nu in heel Vlaanderen sterk in de kaart zetten. Pauwels is een betrouwbaar solide bedrijf dat geen stappen zal zetten die moeilijk beheersbaar zijn."

Dat je een groter volume kunt laten komen, zal zeker voordeel bieden

In hoeverre is bijstelling van de bedrijfsstrategie nodig?
"Samen met coöperatie SCAM (Wallonië) onder de naam Demeterra, bieden we schaalgrootte in België. Nu nog zichtbaarder dan voor de overname. Daarbij houden we vast aan onze tactiek om dicht bij de boeren te blijven. Door de uitbreiding worden we aantrekkelijker voor de industrie door een rol te spelen in innovaties en kennisontwikkeling. De samenwerking met Demeterra kun je vergelijken met de werkwijze zoals wij die in Nederland hebben met Crop Solutions; een belangrijke kennisbron voor onze leden en klanten. Demeterra behoort tot de 3 grootste partijen in de Belgische markt."

Kunnen we een naamwijziging verwachten?
"Nee, Pauwels blijft zo heten. Dat is hét merk in de Vlaamse en Belgische markt. Maar de naam Agro Vangeel verdwijnt wel en gaan we niet meer in de Belgische markt gebruiken. Het team van adviseurs van Pauwels wordt vergroot en in het management en de aansturing worden zaken aangepast om deze stap goed te managen."

Er worden geen locaties afgestoten?
"Juist niet. Vanwege de verkeersproblemen in Antwerpen blijft de locatie Turnhout als distributiecentrum bestaan. Turnhout is gewoon een belangrijke vestiging."

Onder meer de prijzen verbeteren

Wat schieten de CZAV-leden met de overname op Belgisch grondgebied op?
"Door de gezamenlijke inkoop kunnen we een grotere vuist maken en de prijzen en inkoopvoorwaarden verbeteren. Dat je een groter volume kunt laten komen, zal zeker voordeel bieden. De leden van onze coöperatie profiteren van het grotere marktgebied, omdat de kosten per eenheid dalen. Dat is goed voor onze concurrentiekracht. Op het gebied van kennis zit de Belgische markt anders in elkaar. De overheid doet meer en er zijn veel onderzoeksinstituten die een hoop kennis genereren over bodem, bemesting en duurzame teelt. Daar kunnen onze adviseurs en klanten van profiteren."

CZAV heeft een belang van 70% in Luc Pauwels. Wordt dat ooit meer?
"Zeg nooit nooit. De stap die nu is gezet, is geen aanleiding of reden om iets in de aandelenverhouding te veranderen, maar ons huidige aandeel heeft de overname wel mogelijk gemaakt."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
snapiktnog? 21 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10875619/czav-dochter-pauwels-op-overnamepad][/url]
agrifirm infiltreert in czav gebied(met overigens heel aantrekkelijke voorwaarden) en czav gaat alsmaar meer naar belgie. Hoe gek moet t worden???
prijs is belangrijker 24 Augustus 2017
aantrekkelijke voorwaarden?! Uit het pooloverzicht van de graanprijzen blijkt dat ze het qua prijs in ieder geval LANG niet waar kunnen maken tov CZAV.
Abonnee
erik 25 Augustus 2017
Agrifirm heeft ook belang bin de veehouderij met hun mengvoer, CZAV is mijns inziens een echte akkerbouwcoöperatie die dus beter in staat is zijn granen te verhandelen en daar een hogere prijs voor krijgt. En er dus geen tegengestelde belangen binnen het bedrijf zitten
Abonnee
aaboer 1 November 2017
Op 10/10/2017 is nv agro van geel failliet verklaart (nv myliti) . Dus CZAV , toch een kat in de zak ...
curator 5 November 2017
Waar kan ik dat vinden en lezen?
Zoekt en gij zult vinden 5 November 2017
Fallisementen dossier belgie
Ff zoeken op hoohel
curator 6 November 2017
onvindbaar.
Abonnee
aaboer 7 November 2017
Handelsrechtbank Turnhout, curator B. Backx.
Noordeling 7 November 2017
In het zuiden gebruikt Agrifirm lagere prijzen en andere voorwaarden dan bij ons in het noorden. Het wordt tijd dat ik mijn lidmaatschap op ga zeggen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Belgische industrie heeft oogje op vrije aardappelen

Inside Aardappelen

Belgische industrie heeft oogje op vrije aardappelen

Voersector België luidt noodklok om tarwerally

Nieuws Voer

Voersector België luidt noodklok om tarwerally

A-ware: Nog lang niet klaar in België

Inside Melk

A-ware: Nog lang niet klaar in België

CZAV boekt solide resultaat in turbulente markt

Nieuws CZAV

CZAV boekt solide resultaat in turbulente markt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief