Na bijna 50 jaar valt zondag 1 oktober (morgen) het doek voor de Europese suikerquotering. EU-commissaris Phil Hogan spreekt in een persverklaring van een belangrijke mijlpaal voor de suikersector en een markeringspunt voor de richting van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.
Producenten krijgen, volgens EU-politicus Phil Hogan, de kans om hun handel op de wereldmarkt uit te breiden en met het juiste beleid van de EC kunnen ze succes boeken. Hogan doelt op het Sugar Market Observatory, dat tijdig marktinformatie levert. "Ik ben ervan overtuigd dat de industrie zichzelf zodanig heeft gepositioneerd dat het profiteert van de mogelijkheden die een quotumvrije markt biedt."
Steun uit GLB
De suikersector kan blijven steunen op diverse maatregelen uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid om zo onverwachte marktverstoringen het hoofd te bieden. Hierbij gaat het om het EU-importtarief dat gehandhaafd blijft, de mogelijkheid voor particuliere opslag en om crisismaatregelen die de Commissie in werking kan stellen, in geval van een ernstige marktcrisis die gepaard gaat met scherpe stijgingen of dalingen van marktprijzen. Verder is er ook inkomenssteun voor boeren in de vorm van rechtstreekse betalingen.
Markttransparantie verbeterd
De mogelijkheid voor collectieve onderhandelingen over contractvoorwaarden tussen Europese bietentelers en suikerverwerkers blijft ook in het quotumvrije tijdperk bestaan. De Commissie heeft, met het oog op de vrije markt, de markttransparantie verbeterd.
Het nieuwe Sugar Market Observatory biedt korte termijn analyses en statistieken over de suikermarkt en ook analyses en vooruitzichten om boeren en verwerkers te helpen hun business effectiever te managen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.