Frankrijk & Duitsland bepalen

Dubbeltje op zijn kant voor licentie glyfosaat

17 Oktober 2017 - Niels van der Boom

De Europese Commissie (EC) stemt op 23 oktober over een 10-jarige hernieuwing voor de licentie van glyfosaat. Ruim 12 lidstaten hebben toegezegd voor te stemmen, waaronder Nederland. Duitsland en Frankrijk, de 2 belangrijkste landen, twijfelen. Of de herbicide een toekomst heeft, is daarom extreem onzeker.

Maandag 23 oktober vindt een nieuwe stemronde plaats binnen het Permanent Comité planten, dieren, voedsel en diervoeders (PAFF) in Brussel. Lukt het niet om de benodigde steun te krijgen voor een nieuwe licentie, dan is er op 12 december een nieuwe vergadering. Ruim een dozijn lidstaten hebben toegezegd om voor te stemmen. Daar hoort ook Nederland bij.

Frankrijk en Duitsland twijfelen over een nieuwe toelating

Andere belangrijke voorstanders zijn het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Polen. De EU-commissaris voor voedselveiligheid, Vytenis Andriukaitis, laat weten dat een meerderheid van de EU-lidstaten voor moet stemmen. De toestemmende lidstaten moeten minimaal 65% van de EU-populatie vertegenwoordigen.

Gissen naar mening
Het knelpunt is het standpunt van Frankrijk en Duitsland. De 2 belangrijkste Europese lidstaten, met de grootste bevolking achter zich. Hun mening over de toelating van glyfosaat blijft onduidelijk. Vooral Frankrijk twijfelt over de nieuwe licentie. Zonder hun steun, zit een toelating er niet in. De situatie is een dubbeltje op zijn kant.

De licentie van glyfosaat loopt af op 31 december 2017. Zonder hernieuwing treedt op 1 januari een verbod in werking. Wat volgt is een uitloopperiode van 6 maanden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden