De Europese Commissie (EC) stemt op 23 oktober over een 10-jarige hernieuwing voor de licentie van glyfosaat. Ruim 12 lidstaten hebben toegezegd voor te stemmen, waaronder Nederland. Duitsland en Frankrijk, de 2 belangrijkste landen, twijfelen. Of de herbicide een toekomst heeft, is daarom extreem onzeker.
Maandag 23 oktober vindt een nieuwe stemronde plaats binnen het Permanent Comité planten, dieren, voedsel en diervoeders (PAFF) in Brussel. Lukt het niet om de benodigde steun te krijgen voor een nieuwe licentie, dan is er op 12 december een nieuwe vergadering. Ruim een dozijn lidstaten hebben toegezegd om voor te stemmen. Daar hoort ook Nederland bij.
Andere belangrijke voorstanders zijn het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Polen. De EU-commissaris voor voedselveiligheid, Vytenis Andriukaitis, laat weten dat een meerderheid van de EU-lidstaten voor moet stemmen. De toestemmende lidstaten moeten minimaal 65% van de EU-populatie vertegenwoordigen.
Gissen naar mening
Het knelpunt is het standpunt van Frankrijk en Duitsland. De 2 belangrijkste Europese lidstaten, met de grootste bevolking achter zich. Hun mening over de toelating van glyfosaat blijft onduidelijk. Vooral Frankrijk twijfelt over de nieuwe licentie. Zonder hun steun, zit een toelating er niet in. De situatie is een dubbeltje op zijn kant.
De licentie van glyfosaat loopt af op 31 december 2017. Zonder hernieuwing treedt op 1 januari een verbod in werking. Wat volgt is een uitloopperiode van 6 maanden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.