|
  • Abonneren
  • |
  • Contact
    • Ik heb een vraag
    • Contact
    • Vacatures
    • Over ons
    • Adverteren
  • |
  • Inloggen
Boerenbusiness logo
  • Noteringen
  • Marktdossiers
  • Forum
  • Agroweer
  • Akkerbouw
    • Nieuwsoverzicht
    • Aardappelen
    • Uien
    • Graan
    • Mest
    • Grond
    • Gewastour 2020
    • Inside Aardappelen

      Aardappelmarkt even in standje neutraal

    • Inside Aardappelen

      Niet noteren Belgapom zorgt voor rookgordijn

    • Nieuws Jaarcijfers

      Ook Aviko draagt bij aan winst Cosun in 2020

  • Melk
    • Nieuwsoverzicht
    • Melkprijsvergelijker
    • Mengvoerprijsindicator
    • Termijnmarkt
    • Mest
    • Grond
    • Forum
    • Ruwvoertour 2020
    • Inside Melk

      Room trekt sprintje, ook kaas weer in het groen

    • Inside Melk

      Europa exporteert meer boter en volle melkpoeder

    • Inside Melk

      FrieslandCampina doet plusje op de garantieprijs

  • Varkens
    • Nieuwsoverzicht
    • Mengvoerprijsindicator
    • Mest
    • Grond
    • Forum
    • Inside Varkens

      Duitse varkensprijs maakt forse inhaalslag

    • Inside Varkens

      DCA BestPigletPrice trekt sprintje in oplevende markt

    • Inside Varkens

      Biggenprijs drijft varkensprijs verder op

  • Granen & Grondstof
    • Nieuwsoverzicht
    • Technische analyse
    • Termijnmarkt
    • Forum
    • Beursnoteringen
    • Inside Granen

      Waarom de Russische tarwetax een ramp is

    • Inside Granen & Grondstof

      Rusland gaat ook soja-export beperken

    • Inside Granen & Grondstof

      Tarweprijs stijgt naar hoogste punt in 6 jaar

  • Agribusiness
    • Nieuwsoverzicht
    • Grond
    • Forum
    • Koersen
    • Opinie Jaap Majoor

      Als de man van Rabobank, was ik juist trots op de boer

    • Opinie Han de Jong

      Gaan we van vreselijk jaar naar een geweldig 2021?

    • Inside Financieel

      Dollarzwakte nadelig voor Europese export

  • Energie
    • Nieuwsoverzicht
    • Technische analyse
    • Beursnoteringen
    • Forum
    • Inside Energie

      Olieprijs wint terrein door lagere voorraden

    • Nieuws Energie

      De investeringsaftrek voor energie en milieu in 2021

    • Analyse Energie

      Wind zorg voor rust op energiemarkt

  • Inloggen
  • Abonneren
  • Home
  • Akkerbouw
  • Melk
  • Varkens
  • Granen & Grondstof
  • Agribusiness
  • Energie
  • Inloggen

Fotosynthese 2.0

Met dezelfde input twee keer zoveel produceren

10 November 2017 - Clarisse van der Woude - 2 reacties

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een belangrijke ontdekking gedaan. Hierdoor kunnen gewassen 2 keer meer produceren en stellen zij het wereldvoedselprobleem en het klimaat vooruit te helpen.

De onderzoekers hebben een natuurlijke genetische variatie voor fotosynthese in planten gevonden en deze ontrafeld tot op het DNA-niveau. Dit betekent dat we in de toekomst gewassen kunnen veredelen, die beter gebruik maken van fotosynthese. Daardoor kunnen ze meer opbrengen en meer CO2 vastleggen in de bodem, een belangrijke stap in de zoektocht naar een oplossing voor het wereldvoedselprobleem en het behalen van het klimaatakkoord van Parijs.

Aanpassing aan hoeveelheid licht
Een team van onderzoekers toont aan dat de Zandraket verschillende genen bezit, die betrokken zijn bij de aanpassing aan een verandering in de hoeveelheid licht die de plant krijgt. Eén gen, het Yellow Seedling 1 gen, is betrokken bij de aanpassing van bladgroenkorrels aan een verandering in licht. Een variant van hiervan zorgt ervoor dat sommige Zandraketplanten beter om kunnen gaan met een toename van licht (zoals bijvoorbeeld het verschil tussen een bewolkte en een zonnige dag), dan de andere planten.

Met dezelfde hoeveelheid meer opbrengst 

Dergelijke variatie is nu voor het eerst bij de Zandraket gevonden, maar aangezien de genen bij vrijwel alle plantensoorten voorkomen, verwachten de onderzoekers dat dergelijke variatie ook bij veel andere gewassen gevonden wordt.

Deze ontdekking laat zien dat het mogelijk is om fotosynthese te verbeteren op basis van natuurlijke genetische variatie. Door veredeling op verbeterde fotosynthese zouden gewassen met dezelfde hoeveelheid grond, water, voedingsstoffen meer opbrengst kunnen leveren, waardoor het adagio 'meer' (opbrengst) 'met minder' (grond, water en voedingstoffen), weer een stapje dichterbij is.

Nieuwe gewassoorten
De ontdekking brengt volgens Mark Aarts mogelijkheden voor veredelingsbedrijven. "We weten nu dat planten op hun eigen manier reageren op variatie in licht en dat dit vastligt in het DNA van de plant, maar hoe deze aanpassingen precies werken in de plant weten we nog niet. We zullen meer onderzoek moeten doen om te achterhalen hoe een verbeterde fotosynthese de groei van de plant beïnvloedt. Dan kunnen we hier gericht op gaan selecteren."

Fotosynthese 2.0
WUR werkt momenteel samen met 49 andere instituten uit 17 Europese landen aan een nieuw onderzoeksvoorstel: fotosynthese 2.0. In 2050 moet er genoeg voedsel worden geproduceerd om 10 miljard mensen te voeden. Dit betekent dat er 2 keer zoveel voedsel nodig is om voedselzekerheid te garanderen. Met fotosynthese is dat haalbaar zonder de aarde nog verder uitputten.

© DCA MultiMedia. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA MultiMedia.


Gerelateerde artikelen

Resistenties bij wilde aardappelen zoeken

'Commissaris nodig voor inrichten landelijk gebied'

Mysterie rond kale plekken in grasland

Reacties Reageer
Gebruiker
Arnold 10 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10876524/met-dezelfde-input-twee-keer-zoveel-produceren][/url]
"Door veredeling op verbeterde fotosynthese zouden gewassen met dezelfde hoeveelheid grond, water, voedingsstoffen meer opbrengst kunnen leveren".
Gaan we door met massa is kassa, of schieten we ons in de voet. Als we gewassen telen voor voedsel, zou de voedende waarden die nu al ter discussie staat wel heel ver weg raken. Medische faculteiten waarschuwen de voedsel producerende sector nu al dat ons voedsel onvoldoende voed met alle gevolgen van dien t.a.v. humane gezondheid. raken we zo niet verder van de wal? Moet de eerste aanpak niet zijn, niet meer maar beter? Deskundigen zeggen als ons voedsel voldoende voed er wel een derde minder nodig is voor verzadiging.
Gebruiker
Einstein 11 November 2017
Waarschijnlijk kun je straks net zo goed water met een vitamine pil nemen
Gebruiker
Realist 11 November 2017
Twee keer meer produceren voor 10 keer minder waarde
NEE, bedankt !
U kunt niet meer reageren.
Meer over
onderzoekfotosyntheseWageningen URVoedselvoorziening
Granen forum
  • Explosie op termijnmarkt omhoog
  • Ook India stevent af op recordoogst van tarwe
  • Tarweprijs oogst 2021 knalt naar 200 euro
  • Gezocht bietenteler
  • Macron en Brazilië in de clinch over soja
  • Pas NU zijn we in de voor rondes van prijs stijging
  • Info
  • Over ons
  • Tip de redactie
  • Vacatures
  • Contact
  • Service
  • Inloggen
  • Abonnee worden
  • Download de app
  • Adverteren
  • Blijf op de hoogte
  • Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
  • © DCA Multimedia 2021
  • |
  • Algemene voorwaarden
  • |
  • Privacy
  • |
  • Cookie statement
  • |
  • Disclaimer