Voor korrelmaïs

Bodem Matif voorlopig niet bereikt

18 Januari 2018 - Niels van der Boom

Daar waar de Amerikaanse termijnmarkt voor korrelmaïs zich stabiel weet te houden, is de Matif in Parijs op zoek naar een bodem. De voermarkt heeft minder interesse in maïs, maar dit wordt deels door andere afnemers opgevangen.

De CBoT beweegt sinds half december op een niveau $138 per ton. In het nieuwe jaar is daar $1 vanaf gegaan. Heel anders is de situatie op de Matif. Sinds de jaarwisseling geldt het contract van de maartperiode. Van de startnotering op €159,25, is halverwege week 3 nog €151,50 per ton over. De bodem lijkt voorlopig nog niet bereikt.

1,32

miljard

ton maïs verwacht het USDA wereldwijd

Minder export door Rusland
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verwacht dat het belang van Rusland als exportland in seizoen 2017/2018 afneemt. De omvang van de oogst is naar beneden bijgesteld. Brazilië verwacht een lager exportniveau. Dat staat in het WASDE-rapport van januari. De oogst in het Zuid-Amerikaanse land is goed. De eindvoorraad stijgt naar verwachting met 2,5 miljoen ton, tot 206,6 miljoen ton. Het USDA schat de wereldproductie op 1,32 miljard ton.

De verwerking van maïs tot glucose en dextrose in de Verenigde Staten (VS) lag tussen september en november op een hoger niveau dan eerder gedacht werd. In het WASDE-rapport wordt deze post daarom met 10 miljoen bushel verhoogd, terwijl de post veevoer een min van 25 miljoen bushel krijgt. De eindvoorraad stijgt met 40 miljoen bushel.

Politieke ruilhandel
Korrelmaïs is tevens onderdeel van het politieke theater tussen Brazilië en de VS. De Braziliaanse minister van Landbouw Blairo Maggi, zei op 16 januari dat het ministerie overweegt het importtarief (20%) op ethanol vanuit de VS op te heffen. Maggi gebruikt de geste, zodat Washington hopelijk het verbod op de invoer van vers rundvlees vanuit Brazilië opheft.

Brazilië startte in 2017 met het heffen van het importtarief op alle ethanol uit de VS, die boven het jaarlijkse quotum van 600 miljoen liter valt. Daarop vergrendelde de VS hun grenzen voor Braziliaans rundvlees, wegens een voedselveiligheidsschandaal. Volgens Maggi is er vanuit de VS een grote wens om het importtarief te schrappen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

De koers van korrelmaïs beweegt zich binnen een bandbreedte van $136 en $139 per ton.Dit artikel maakt deel uit van het Granen & Grondstof, Melk & Voer en Varkens & Voer abonnement. Insiders hebben exclusief toegang tot de Database met actuele en historische marktcijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden