Handelsoorlog woedt voort

China lanceert importtarief op soja

4 April 2018 - Niels van der Boom

De Chinese overheid heeft woensdag 4 april laten weten nieuwe importtarieven te heffen op 106 producten uit de Verenigde Staten (VS). Hieronder vallen ook soja, vliegtuigen en auto’s; gezamenlijk goed voor een waarde van $50 miljard. Het is de volgende stap in de handelsoorlog tussen beide landen.

Na de bekendmaking (2 april) van het pakket aan Chinese importtarieven, haalden beurshandelaren en analisten opgelucht adem. De belangrijkste exportproducten: soja, vliegtuigen en auto’s werden ontzien. Echter, woensdag 4 april volgden een aantal nieuwe maatregelen.

De nieuwe maatregelen bevestigen importtarieven van 25% op Amerikaanse soja, voertuigen, vliegtuigen, chemicaliën en luxeproducten (whisky en sigaren). Ook rundvlees uit de VS wordt extra belast, nadat dit al eerder met varkensvlees gebeurde.

1.300

producten

afkomstig uit China wil de VS extra belasten

Reactie op Trump
Deze reactie volgt op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump waarin hij zegt te werken aan een nieuw pakket van importtarieven. Dit omdat de Chinezen het intellectueel eigendom van goederen uit de VS schenden. China slaat nu terug, voor Trump dat kan doen. In totaal onderzoekt de VS eventuele heffingen op 1.300 producten uit China.

Het Chinese financiële ministerie houdt woensdagochtend een persconferentie naar aanleiding van de maatregelen. Viceminister van Financiën, Zhu Guangyao, zegt dat het geen handelsoorlog wil uitlokken tussen China en de VS. Die kent volgens hem louter verliezers. Volgens Zhu wil China graag tot een overeenstemming komen met de VS. Intimidatie en druk uitoefenen gaat volgens de Chinezen niet werken.

Verlies op CBoT
Op de CBoT sloot het sojacontract dinsdag 3 april nog met een kleine winst, net als maïs en tarwe. Na bekendmaking van het nieuws woensdagochtend wordt de sojamarkt direct geraakt. De koers daalde in 1 uur tijd met meer dan 4%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China verhoogt druk op import varkensvlees EU

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden