Graantransport gehinderd

Vraag naar lokale tarwe door staking

1 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

De spoorwegstakingen in Frankrijk hebben fikse gevolgen voor de Franse agrarische sector. Aardappelen en graan komen de havens niet uit. De situatie heeft echter een positief effect op Nederlandse tarwe.

Schepen met tarwe uit Frankrijk komen niet op tijd binnen in Nederland, waardoor er tarwe wordt gekocht op de lokale Nederlandse markt. De Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) noteerde daarom in week 17 een prijshoudende stemming voor tarwe. De tarweprijs steeg met €2 naar prijzen tussen de €164 en €168 per ton.

Volgens de Franse tarwetelersvereniging zijn de kosten voor het transporteren van tarwe op dit moment erg hoog. Het transport zou tussen de €5 en €20 per ton extra kosten. Dit terwijl de prijzen voor Franse tarwe in Rouen al behoorlijk hoog liggen (€158 per ton).

Alternatieven lastig
Vooral de handel in Frankrijk wordt stevig getroffen door de transportproblemen. Ze kunnen het graan niet via andere routes op de plaats van bestemming krijgen, omdat het waterniveau op de Seine ervoor zorgt dat transport over water lastig is. Daarnaast zijn er ook te weinig vrachtwagenchauffeurs beschikbaar.

Op de internationale tarwemarkten heeft het verder weinig effect gehad, omdat er overal meer dan genoeg graan voorhanden is. De verwachting is dat de stakingen de komende tijd (zeker tot en met juni) blijven voortduren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden