Inside Granen & Grondstof

Graanprijzen dalen, ondanks Wasde

15 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

Ondanks het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, waarin lagere opbrengsten voor tarwe en maïs verwacht worden, daalden de granenprijzen. De akkerbouwers in Frankrijk verwachten ondertussen een goede tarweoogst. Dit en meer in het granenweekbericht van week 24.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analisten en boeren in Frankrijk denken dat de komende oogst de grootste wordt in jaren. De oogst zal daar medio juli beginnen, en er wordt een productie van zo’n 38 miljoen ton verwacht. Dat is veel beter dan de oogst van de afgelopen 2 jaar.

Hoewel in het WASDE-rapport een lagere wereldwijde tarweoogst wordt verwacht, daalde de tarweprijs op de CBoT in Chicago daags erna toch; dit door winstnemingen van de fondsen. Ook de tarweproductie in de Verenigde Staten (VS) valt iets hoger uit dan verwacht. De situatie in het Zwarte Zeegebied is, en blijft, echter wel zorgelijk.

Noodrijpe tarwe
Inmiddels is de graanoogst in het zuiden van Rusland begonnen; 2 weken eerder dan normaal. Dat heeft te maken met het warme voorjaar, wat ook droogte veroorzaakte. Ook elders in Europa is de tarweoogst niet wat het moet zijn; zo vallen de opbrengsten in Polen lager uit door de droogte. De gewassen werden daardoor al noodrijp, en moeten dus eerder geoogst worden.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarwenotering op de Matif in Parijs beweegt rond de €180 per ton.

Daling maïsnotering
De maïsnotering op de CBoT in Chicago daalde afgelopen week. Er was halverwege de week wel een kleine opleving te zien vanwege het uitkomen van het WASDE-rapport. Daarin stond dat het gebruik van maïs toe gaat nemen en dat de productie in Brazilië behoorlijk lager wordt. Ook kregen de maïsgewassen in de ‘Midwest’ de broodnodige regen. Op de Matif in Parijs blijft de maïsnotering gelijk op een prijsniveau van bijna €167 per ton.

Lage sojabonenprijs
De sojabonenmarkt staat onder druk en blijft daardoor sterk dalen (zelfs tot het laagste punt in 10 maanden tijd). De notering voor sojabonen sloot donderdag 14 juni op bijna $341 per ton. Dat heeft te maken met de vrees dat Amerikaanse sojabonen getroffen gaan worden door de vergeldingsmaatregelen vanuit China. Het maakt dat de Amerikaanse fondsen veel contracten verkopen. Ook is er sprake van areaaluitbreidingen en een goede productie in Brazilië.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden