Nieuws Verzekering

Graan in brand is meestal dikke pech

17 Juli 2018 - Niels van der Boom - 2 reacties

Door de extreem droge omstandigheden komen op verschillende plaatsen branden voor in graangewassen. De oorzaak daarvan is vaak divers. Verzekeren tegen brandschade is mogelijk, maar wordt vrijwel nooit gedaan. Brand je gewas af, dan is het meestal 'pech gehad'.

In Groningen, Flevoland en Zuid-Holland zijn de afgelopen dagen percelen of delen van een perceel met graan afgebrand. In de Groningse plaats Wedde zelfs tweemaal in korte tijd. De oorzaak verschilt. Een vonk die van de maaidorser komt of een argeloos weggegooide sigarettenpeuk. Door het droge weer verspreidt de brand zich meestal razendsnel.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Dergelijke branden kennen we vooral uit Amerika en Oost-Europa. Daar staan vaak standaard waterwagens paraat. Ook in Duitsland en Engeland komen regelmatig branden voor tijdens de graanoogst dit jaar.

Verzekeren is mogelijk
"Het is mogelijk om je gewassen specifiek tegen brand te verzekeren, net zoals tegen hagelschade", weet Adri Witlox van verzekeraar Interpolis. "Het valt dan onder je gewassenverzekering. Aangezien brand bijna nooit voorkomt, wordt het in de praktijk meestal niet verzekerd."

Een Brede Weersverzekering dekt brandschade in de regel niet. "Wanneer de brand ontstaat door bliksem is dat wel het geval", volgens Jan Schreuder van Vereinigte Hagel. Gaat het om brandstichting, dan ben je als boer niet verzekerd. "Is de dader bekend, dan gaat de verzekeraar misschien proberen de schade te verhalen", aldus Witlox.

Maatregelen nemen
Proberen om de gevolgen van brand te verhalen op de polis van je combine is niet mogelijk. Is brandgevaar reëel, dan kun je het beste voorzorgsmaatregelen nemen; bijvoorbeeld door een tank met water gereed zetten en door te zorgen voor brandblussers. "Dit jaar is extreem. Boeren vergelijken het met 1976. Vanwege het extreme karakter kiezen ondernemers nauwelijks voor een brandverzekering voor gewassen", weet Witlox.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Peter 34 19 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10879297/graan-in-brand-is-meestal-dikke-pech][/url]
Gaat het om brandstichting, dan ben je als boer niet verzekerd. "Is de dader bekend, dan gaat de verzekeraar misschien proberen de schade te verhalen", Waarom zou de verzekeraar dat doen als die toch niet verplicht is uit te keren?
Zelfs als je de pyromaan zou kunnen aanwijzen en bewijzen hebt, wat dan? Met een pyromaan aanhouden en bestraffen zijn de verloren gegane tonnen nog niet vergoed.
Einstein 19 Juli 2018
Snel dorsen is dus de enige manier
Peter34 20 Juli 2018
@Einstein. Ja, ik snap ook niet dat zo lang wordt gewacht. Na de oogst kun je onder deze droge omstandigheden ook uitstekend woelen, wat anders vaak in te vochtige grond gebeurt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden