Agrifoto

Nieuws Voer

Daling koolzaadareaal gevaar voor eiwit in voer

1 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De Duitse oliezadenverwerkende industrie, die verenigd is in de OVID, waarschuwt dat de eiwitvoorziening voor veevoer in gevaar komt. Dit heeft voornamelijk te maken met een dalend koolzaadareaal.

De zelfvoorzieningsgraad van eiwitrijke voedermiddelen is in Duitsland gedaald van 40% in 2014 naar 28% in 2018, zo meldt de OVID. Het aandeel koolzaadschroot is in deze periode gehalveerd. In 2014 was namelijk nog ongeveer 75% van het in Duitsland geteelde eiwitrijke veevoer afkomstig van koolzaad. De verwerkende industrie laat doorschemeren het jammer te vinden dat koolzaad aan importantie inboet.

Koolzaad levert volgens de OVID namelijk veel eiwitrijker schroot op dan vlinderbloemigen. Daardoor is het traditioneel een belangrijke bron voor eiwitrijk veevoer. Bovendien levert de koolzaadteelt ook olie op en is het een nuttig gewas in de vruchtwisseling. Dankzij koolzaad wist Duitsland haar zelfvoorzieningsgraad in eiwitrijk veevoer in 2014 te vergroten naar 40% van het totaal.

Meer eiwit van eigen land
Vanaf 2014 is er echter een dalende trend ingezet; vooral door gewijzigd overheidsbeleid is de klad gekomen in de teelt. Zo zijn de subsidies op biobrandstoffen, waar koolzaad een belangrijke bron voor is voor, verder afgebouwd. Ook het aandeel biobrandstof in de Europese bijmengplicht is niet verder opgevoerd. Dit omdat de bijdrage van biobrandstof aan de CO2-reductie in twijfel wordt getrokken.

Daarbij heeft de overheid in Duitsland de toeslagen op diverse eiwitrijke voedergewassen (zoals vlinderbloemige veldbonen en lupine) verhoogd. Volgens de OVID biedt ook de sojateelt kansen voor het vergroten van de Duitse zelfvoorzieningsgraad in eiwitrijk veevoer. Echter, insecten als eiwitrijk veevoer is volgens de organisatie op korte termijn geen serieus alternatief voor koolzaadschroot. Onlangs opende Protix nog de grootste insectenfabriek ter wereld voor de kweek van vliegen die vet en eiwit leveren voor in veevoer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Fortissimo 1 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10883066/daling-koolzaadareaal-gevaar-voor-eiwit-in-voer]Daling koolzaadareaal gevaar voor eiwit in voer[/url]
De markt bepaalt. Als er geen saldo te behalen valt dan zal een teler/producent andere keuze's gaan maken. Als we Non-GMO willen dan zullen we daarvoor moeten gaan betalen.........en niet via een achterdeur Oekraine en Mercosur toegang verlenen. Dan maken we alleen onze eigen producenten kapot. Niet bepaald democratisch en verre van christelijk. Toch 2 basiswaarden, waarop het na-oorlogse (WOII) succes gebaseerd is van de Noord-Europese bevolking. Voldoende voedsel tegen een lage prijs produceren. Nu dreigen we door hoogmoed van onze politici onze hand te overspelen.
Abonnee
Kjol 4 Juli 2019
Hoe zou dat nu toch kunnen?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden