Agrifoto

Nieuws Veevoer

'Fins veevoer moet in 2025 sojavrij zijn'

30 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Jari Leppä, de minister van Land- en Bosbouw in Finland, wil dat het land binnen 5 jaar stopt met het importeren van soja voor veevoer. Volgens de landbouwminister kan de import van soja volledig vervangen worden door de eigen productie van tuinbonen uit te breiden.

Wanneer we de productie van tuinbonen in Finland uitbreiden van 22.000 hectare naar 80.000 hectare, dan is het niet meer nodig om sojameel te importeren. Dat schreef landbouwminister Jari Leppä vorige week op zijn website. "In totaal wordt momenteel slechts 7% van de grond in Finland gebruikt voor de landbouwsector. De uitbreiding van de tuinbonensector zou 4% daarvan in beslag nemen", zo schrijft hij.

Milieueisen
De landbouwminister merkt in zijn artikel op dat de invoer van soja voor Fins veevoer in de afgelopen 10 jaar aanzienlijk is gestegen. Het meeste product wordt vanuit Brazilië geïmporteerd. Leppä beweert echter dat de Braziliaanse sojabonen niet voldoen aan de doelstelling van Finland om in 2035 koolstofneutraal te zijn. Daarom wil hij dat er voor 2025 gestopt wordt met de import van soja uit dit land. Ook de recente bosbranden in de Amazone versterken zijn mening.

Leppä schrijft dat hij zich beseft dat soja een belangrijke eiwitbron is voor diervoeding, maar dat Finse producenten goed op weg zijn om het product te vervangen (onder meer door haver, erwten en raapzaad). "De melk- en rundvleesproductie in Finland is dan ook al bijna soja-vrij", zo beweert de minister. In de varkensvleesproductie is soja goed voor circa 6% van het voer. Daarnaast bestaat ongeveer 15% van het voer voor vleeskuikens nog uit soja.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden