Agrifoto

Nieuws Granen

Britse boer kiest vaker voor zomergerst

27 Augustus 2020 - 1 reactie

In de afgelopen 12 maanden is de teeltmix in Groot-Brittannië fors veranderd, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van overheidsinstantie Defra. Duidelijk wordt dat steeds minder Britse akkerbouwers kiezen voor tarwe, terwijl zomergerst fors aan populariteit wint.

Het tarweareaal in Engeland noteert het laagste niveau sinds de jaren '70: 1,27 miljoen hectare. Het is een daling van 24% ten opzichte van het vorig seizoen. Opvallend is dat alle regio's in Groot-Brittannië een daling in het tarweareaal hebben waargenomen, al voert het noordwesten van het land de boventoon. In de regio rondom Merseyside is een daling van 36% gesignaleerd.

Ook het koolzaadareaal moet een flinke teruggang incasseren. Het areaal is in de afgelopen 12 maanden met 32% gedaald tot 331.000 hectare. Het kleinere areaal in combinatie met de barre weersomstandigheden zorgen ervoor dat de koolzaadoogst in het land beneden het 5-jarig gemiddelde uitkomt. Dat koolzaad steeds minder populair wordt onder akkerbouwers, is overigens niet alleen in Engeland zichtbaar. Ook in de rest van Europa wordt de teelt als steeds minder rendabel gezien.

Forse toename in areaal zomergerst
Daarentegen laat het areaal zomergerst een extreem forse toename zien: +79% tot 795.000 hectare. Daarmee beslaat zomergerst 76% van het totale gerstareaal, waar dat vorig jaar 53% was. Veel van de Britse akkerbouwers die dit seizoen gekozen hebben voor de teelt van zomergerst, zijn naar verwachting afgestapt van de winterteelt. Het areaal wintergerst is met 35% gedaald tot 253.000 hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Joachim 27 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10888927/britse-akkerbouwer-kiest-vaker-voor-zomergerst]Britse akkerbouwer kiest vaker voor zomergerst[/url]
Door het natte najaar 2019 zijn er minder winterteelten ingezaaid . Bij een normaal najaar 2020 zal er weer meer wintertarwe gezaaid worden.
Tarwe zorgt voor het positief inkomen bij de Britse graanboer.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox