Shutterstock

Nieuws Verenigde Staten

Landbouw VS profiteert niet van orkaan Laura

31 Augustus 2020 - Jorine Cosse

De Amerikaanse landbouw wordt nog altijd geteisterd door droogte. Met de komst van orkaan Laura hoopten grote akkerbouw staten in de Midwest een graantje mee te kunnen pikken van de regen die gepaard gaat met de orkaan. Helaas lijken de buien deze staten niet te bereiken, aangezien de orkaan in oostelijke richting lijkt af te drijven.

Afgelopen donderdag 27 augustus kwam orkaan Laura met windsnelheden van 240 kilometer per uur aan land in de staten Texas en Louisiana. De orkaan werd omschreven als de krachtigste orkaan ooit. Honderdduizenden Amerikanen wisten zichzelf in de dagen ervoor naar veilige gebieden te begeven en ook grote kuddes vee werden verplaatst. Nadat de orkaan het land wist te bereiken zwakte Laura snel af. Aan het einde van de middag dreef ze verder landinwaarts als 'tropische storm'.

Akkerbouw
Een teleurstellingen voor grote akkerbouwstaten in de Midwest als Nabraska, Iowa, Illinois en Indiana. De percelen met sojabonen, graan en maïs hebben het zwaar door de aanhoudende droogte en konden de regen goed gebruiken. Naar verwachting drijven de buien over de zuidoostelijke staten Arkansas en Mississippi het land uit.

Ondanks het feit dat de orkaan veel kracht verloren is, heeft Laura bij het aan land komen toch beperkte schade aangericht. Door de regen loopt de oogst in Mississippi en Louisiana waarschijnlijk vertraging op in de aankomende 2 weken. Daarnaast is op sommige plekken suikerriet omgewaaid, maar naar verwachting heeft dit minimale impact op de opbrengst en de oogst aangezien de toppen niet gebroken zijn.

Voor zover bekend zijn er geen velden volledig overstroomd wat normaal ook voor grote schade zorgt. Daarbij hebben akkerbouwers in verschillende gebieden ook met vooruitziende blik hun oogst al binnen gehaald om schade te voorkomen.

Vee verplaatsen
Niet alleen inwoners brachten zichzelf in veiligheid, veehouders brachten ook hun vee naar veiligere gebieden om te voorkomen dat zou mogelijk zouden verdrinken. In Chambers County, Texas, werden zo'n 1.100 runderen naar hoger geleden gebieden gebracht. Om dit mogelijk te maken werden wegen afgesloten door de politie.

Voor veehouders is het van levensbelang dat ze hun dieren in veiligheid brengen wanneer er een orkaan op komst is. Dit heeft orkaan Katrina in 2005 meer dan duidelijk gemaakt. Naar verwachting hebben zo'n 10.000 runderen Katrina met de dood moeten bekopen omdat ze niet in veiligheid gebracht waren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden