Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Koolzaadnotering zet opnieuw stappen omhoog

18 November 2020 - Kimberly Bakker

De koolzaadnotering op de Matif in Parijs laat de afgelopen dagen een prijsstijging zien. Een van de redenen hiervoor is de krappe beschikbaarheid van het product in de Europese Unie. Ook de forse vraag naar andere plantaardige producten zoals zonnebloemen en sojabonen zorgt voor een opwaartse notering.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor koolzaad op de Matif in Parijs is afgelopen week met €4 gestegen naar €410,25 per ton. Dit is het hoogste niveau sinds 2012 en ruim €21 per ton hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Minder dan een maand geleden kelderde de notering als gevolg van de ontwikkeling van het coronavirus nu naar €379,50. Dat de notering in de afgelopen dagen weer opgekrabbeld is, komt onder meer door de krappe beschikbaarheid van koolzaad in de Europese Unie en de zorgen over de oogst van sojabonen in Zuid-Amerika. Dat laatste komt onder meer door de grote vraag naar soja vanuit China.  

Zonnebloemen drijven prijs op
Ook de notering voor zonnebloemen is in rap tempo gestegen, wat kan helpen om de prijzen voor koolzaad verder op te drijven. De reden voor deze prijsstijging hangt samen met de lage opbrengsten in een aantal belangrijke landen. Oekraïne, Rusland en de Europese Unie zijn gezamenlijk goed voor bijna 75% van de wereldwijde productie van zonnebloemzaad. Tot nu toe is de oogst in Oekraïne 18% lager dan vorig seizoen. Daarnaast worden de opbrengsten in de Europese Unie door de Europese Commissie 16% lager ingeschat dan in 2019. Als gevolg hiervan komt de wereldwijde oogst van zonnebloemen 5,3 miljoen ton lager uit dan vorig jaar, op 49,7 miljoen ton.

De vraag neemt daarentegen niet af en daarmee zal zowel voor koolzaad als voor zonnebloemen de vraag het aanbod overtreffen. Opvallend is daarbij dat onlangs bekend werd dat de Europese Unie niet meer product uit andere landen importeert. Een prijsstijging ligt daardoor voor de hand. Toch is er nog wel een factor die deze stijging kan beperken, en dat is de grote oogst in Australië.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox