Agrifoto

Inside Akkerbouw

Eiwitstrategie gelanceerd, nu het verdienmodel

24 December 2020 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

De import van goedkope soja is een grote barrière voor de Nederlandse teelt van eiwitrijke gewassen voor zowel veevoer als humane consumptie. Een Nationale Eiwit Strategie (NES) moet daar verandering in brengen. Sectorpartijen zijn positief, maar hameren op het verdienmodel.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) kan zich grotendeels vinden in de Nationale Eiwitstrategie, meldt de organisatie in een verklaring. De teelt van eiwitgewassen biedt een goede kans om het bouwplan te extensiveren. Dit heeft gunstige effecten hebben voor de bodem en biodiversiteit. Punt van zorg is volgens de NAV een sterke afname van het saldo voor de boer. Dat is ook direct de reden waarom de teelt moeilijk van de grond komt.

Schouten moed opgegeven
De NES is beperkt tot zaken die nationaal kunnen worden geregeld. Veel van de genoemde kansen staan of vallen met het flankerend EU-beleid. Een gelijk speelveld is bepalend voor het verdienmodel van akkerbouwers die eiwitgewassen telen. 'Door heffingsvrije import als gegeven te accepteren, lijkt het of minister Schouten de moed al heeft opgegeven hier iets aan te veranderen', merkt de NAV op. Een andere mogelijkheid om een verdienmodel te creëren – met de gekoppelde steun binnen het GLB – wordt terzijde geschoven. 'Nederland is nu eenmaal tegen gekoppelde steun', zegt de NAV. Dat behoeft nadere uitleg.

Het invoeren van importheffingen wordt door het ministerie van Landbouw (LNV) niet als realistische oplossing gezien. Wel bestaat de mogelijkheid om de eisen aan geïmporteerde grondstoffen op het gebied van duurzaamheid, CO2-footprint, gewasbeschermingsmiddelen en meer te verscherpen. Hiermee wordt het gelijke speelveld versterkt voor de teelt van eiwitrijke gewassen.

Meerwaarde door lokale productie
Ook zie het ministerie dat het aanbod van vleesvervangers in de supermarkt toeneemt. Veel van de grondstoffen komen van buiten Nederland. Door nadruk te leggen op een streek- of regio-gebonden productie, kan een meerprijs worden gecreëerd. Door die meerwaarde grotendeels bij de boer te leggen, verbetert het rendement van de teelt.

Verder ziet LNV een belangrijke rol voor de veredeling weggelegd. Weerbare rassen met een hoger eiwitgehalte of verbeterde eiwitsamenstelling, moeten de concurrentiepositie ten opzichte van soja verbeteren. Door naast eiwit ook andere delen van een gewas te vermarkten, kan de economische basis worden versterkt. Een gewas als raapzaad heeft bijvoorbeeld naast de oliewinning een eiwitrijke koek als waardevol nevenproduct.

Ook kansen voor soja
Agrifirm heeft sinds 2013 ervaring met de teelt van soja in Nederland. "Het areaal is het afgelopen jaar iets gekrompen, maar telers blijven interesse tonen", zegt Aart den Bakker, verkoopmanager bij Agrifirm. Het grootste risico is de late oogst in september of oktober. Een droge periode is nodig voor een goede oogst.

Met vroegere rassen kan het teeltrisico worden verkleind. "Er worden stappen gezet in de veredeling van vroege rassen, maar dit verloopt langzaam." De hectare-opbrengsten zitten in een opgaande lijn, waarbij de 25% beste telers de grootste progressie boeken. Agrifirm zet de soja vooral af voor humane consumptie. Voor het gebruik in veevoer kan de meerwaarde van Nederlandse soja onvoldoende te gelde worden gemaakt.

Stefan de Ruijter, commercieel technisch adviseur van CZAV, merkt een toenemende belangstelling voor bruine bonen in zijn werkgebied. In gebieden waar niet beregend kan worden is de teelt van uien en aardappels riskant geworden. Bruine bonen kunnen dan een mooi alternatief zijn.

Perspectief voor veldbonen
Het Louis Bolk Instituut ziet perspectief in de teelt van veldbonen voor de gangbare landbouwsector. De eiwitprijzen in de mengvoerindustrie zijn nu nog grotendeels gebaseerd op GMO-gemodificeerde soja. Er zijn inmiddels wel veehouders die zelf veldbonen telen voor de winning van eiwit van eigen land, waar ook veel belangstelling voor is.

In Noord-Holland is dit najaar een concept gestart, onder leiding van CAV Agrotheek, waarbij een behoorlijk areaal winterveldbonen wordt geteeld. Het doel is om de eiwitrijke boon voor humane consumptie af te zetten. Daar heeft het bedrijf inmiddels geïnteresseerde foodbedrijven voor gevonden.

De veldboon is bezig aan een opmars in Nederland. Afgelopen oogstjaar bedroeg het areaal bijna 1.100 hectare, zo blijkt uit data van Boerenbunder.nl. De teelt is redelijk verspreid in Nederland. Vooral in Groningen (305 hectare) en Noord-Brabant (207 hectare) staan de meeste veldbonen. In 2017 bedroeg het areaal nog 566 hectare. In dat jaar stond in Nederland nog 443 hectare soja, tegenover 137 hectare dit jaar. Het grootste eiwitgewas in ons land is luzerne. Met in totaal 9.100 hectare eiwitgewassen neemt de teelt slechts 0,5% van het Nederlands landbouwareaal in beslag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
Fortissimo 24 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10890476/eiwitstrategie-gelanceerd-nu-het-verdienmodel]Eiwitstrategie gelanceerd, nu het verdienmodel[/url]
Het draait nog steeds om saldo. Veel van deze gewassen stranden bij 4 ton bruto produkt, kennen veel oogstrisico's en als dan de kraan uit Brazilie en VS om handelstechnische redenen vol open blijft, zal het bij enkele enthousiastelingen blijven.
Abonnee
A. J. van Woerkom 24 December 2020
Wat me opvalt is dat de politiek en Carola goed zijn in het lanceren van plannetjes. Ze ook nog gedragen krijgt vaak met vage beloftes.
Als we dan zien wat van die onrealistische marketing plannetjes terecht komt zakt je broek af.
In deze zijn tegengestelde belangen de spelbreker, de ecologie is nog steeds ondergeschikt aan de economie.
Geen woorden maar daden daar is de politiek niet van, en van de overheid moeten we het hebben in de zin van faciliterend beleid.
Ten aanzien van veel zaken is een integrale aanpak nodig, ook iets waarin de overheid te kort schiet.
De kennis ontbreekt, dubbele agenda's en partijen met een kluitje in het riet sturen zijn aandachtspunten.
De sector wordt uitgeleverd aan de machtige financieel krachtige der aarde.
Weinigen verdienen veel en velen verdienen weinig daar ligt de sleutel tot een kanteling naar ecologisch denken en werken. En van daaruit wordt de wereld weer gezond, Planten, dieren, mensen en het milieu en de maatschappij socialer.
Abonnee
info 24 December 2020
Er zit veel meer achter om eiwit te produceren . Ten eerste het klimaat , dat kunnen we niet veranderen. Ten tweede de grondprijs is hier veeeel te hoog om mee te kunnen met de kostprijs ten opzichte van bv Brazilië, wij moeten voor een goedkoop voedselpakket andere gewassen telen welke passen bij het klimaat en de grondprijs vandaar dat er veel gronden gebruikt worden voor directe voedselproductie bv aardappel, koolsoorten, bonen, uien enz. dat was in de jaren 60 nogal minder. En veel gronden worden gebruikt voor NIET voedselproductie bv wegen , woningen, werkgelegenheid fabrieksterrein, natuur, waardoor de ha. prijs enorm is gestegen wat niet alleen hier maar in de EU het geval is. De groei van de bevolking is hier het gevolg van.
Abonnee
Vrij grof 26 December 2020
Lekker blijven importeren die soja.
In veel gevallen is het de schroot en dus niet de boon.
Schroot is een afvalproduct en is m.i. geen probleem om dat op te ruimen, ons afval proberen wij immers ook elders op de wereld af te zetten (oud ijzer, plastic, etc).
Waar zouden die landen anders met hun schroot heen moeten?.
De boon Word immers meest door de mens gegeten en schroot en kan hier zeer efficiënt omgezet worden in vlees , melkproducten e.a.
Het eiwit wat we importeren is blijkbaar goedkoper dan dat het zelf hier geteeld Word aan erwten, bonen ,luzerne en andere eiwit producten.
Of er moet ondersteuning komen voor die gewassen vanuit Brussel.
Misschien eiwit uit bietenblad is wel wat
gerard 26 December 2020
kijk niet naar ons land in frankrijk kan het wel als daar soja wordt geteeld is dat weer goed voor de tarweprijs hier
Abonnee
info 1 Januari 2021
Frankrijk produceert tarwe en mais dat levert meer als soja op en de grond kun je maar 1 keer per jaar gebruiken. Met andere woorden , zo snel als mogelijk het Markermeer in cultuur brengen voor alleen maar gewassen die CO2 opnemen die de mens produceert. Water neemt 0 CO2 op, dus draagt het niet bij aan het milieu. Het aantal mensen blijft stijgen dus moet er ook meer land voor beschikbaar komen.
Abonnee
inno 2 Januari 2021
u heeft helemaal gelijk. maar dat gaat niet gebeuren. we zetten in Nederland het liefst weer hele stukken onder water. verdroging, natuur, dat soort onzin
Abonnee
plantuitje 2 Januari 2021
er is al teveel land want alles wat er af komt brengt te weinig op dus er word teveel geproduceerd
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden