Eiwitgewas

veldbonen

Achtergrond Eiwitteelt

Lage marktprijs nekt eiwitteelt in Nederland

De eiwitteelt in Nederland komt maar niet op gang. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek lieten eerder dit jaar zien dat afgelopen jaar een groei van ‘slechts’ 300 hectare heeft plaatsgevonden. Dit terwijl de vraag naar plantaardige voedingsmiddelen in rap tempo toeneemt. De lage wereldmarktprijs is de reden dat veel verwerkers nog altijd voor import kiezen. En, daar zeggen Flevolandse eiwittelers nu als eerste ‘nee’ tegen.
17 Januari 2022
veldbonen

Inside Granen & Grondstof

EU maakt eiwitambities niet waar

Het areaal eiwitgewassen neemt in de EU neemt toe volgens de Europese Commissie. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde areaalverwachting. Als de voorspelling klopt is het areaal erwten, soja, veldbonen en lupinen het grootste in 4 jaar. Toch klinkt er ook kritiek op deze groei. De Duitse Unie voor de Promotie van Olie- en Eiwithoudende Planten (UFOP) noemt de geringe areaaluitbreiding 'een nogal ontnuchterende ontwikkeling'.
15 April 2021
soja - agri

Nieuws Eiwitstrategie

België heeft ambitieuze eiwitstrategieën

België heeft ambitieuze plannen voor de uitbouw van een plantaardige en duurzame eiwitsector. Vlaanderen en Wallonië hebben daarvoor wel een andere aanpak in gedachten. De Vlamingen zoeken nieuwe eiwitbronnen en zetten in op de toekomstige uitdagingen op het gebied klimaatverandering, voedselzekerheid en volksgezondheid. De Walen zien meer in eiwitgewassen en grijpen de transitie aan als kans voor herindustrialisatie in het kader van het herstel na de coronacrisis.
25 Maart 2021
veldbonen

Inside Akkerbouw

Eiwitstrategie gelanceerd, nu het verdienmodel

de import van goedkope soja is een grote barrière voor de Nederlandse teelt van eiwitrijke gewassen voor zowel veevoer als humane consumptie. Een Nationale Eiwit Strategie (NES) moet daar verandering in brengen. Sectorpartijen zijn positief, maar hameren op het verdienmodel.
24 December 2020
veldbonen handelsgewassen eiwit

Inside Granen & Grondstof

Is meer steun de redding voor eiwitgewassen?

Een groep van 8 Europese lidstaten heeft bij de Landbouw- en Visserijraad in Brussel een pakket aan eisen gedropt aangaande de teelt van eiwitgewassen. Een belangrijke eis is de verhoging van de gekoppelde steun binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
5 Februari 2019
Jaap van Wenum

Interview Jaap van Wenum

'Minimaal 700 euro voor rendabele graanteelt'

Kijkend naar het saldo, dan zijn graan en eiwitgewassen niet heel interessant voor akkerbouwers. Echter, de voordelen zijn groot en broodnodig. De teelten dragen bij aan biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en klimaat. Jaap van Wenum, voorman van LTO Akkerbouw, pleit daarom voor extra steun in het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
22 Januari 2019

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden