Agrifoto

Nieuws Granen

Voorschotprijs granen van CZAV hoogste in 9 jaar

19 Augustus 2021

De zuidelijke coöperatie CZAV betaalt voor tarwe en gerst de hoogste voorschotprijzen in 9 jaar tijd uit. Een prijs van €172 voor bak- en maaltarwe staat in schril contrast met vorig seizoen. Ook de voorschotten voor voertarwe en gerst liggen beduidend hoger.

In augustus 2012 betaalde CZAV een recordhoge voorschotprijs uit. Dit jaar is dat een stuk lager, maar nog altijd beter dan in de jaren daarna werd gerealiseerd. Voor bak-, maal- en zomertarwe komt de prijs op €172 per ton. Voor voertarwe is dat €165 en voor gerst €160. Omdat 90% van alle ontvangen tarwe bij CZAV als bak- of maaltarwe kan worden afgezet, kunnen de meeste telers profiteren van de hogere prijs.

Meest gekozen
De voorschotten liggen €27 en €25 per ton hoger dan een jaar eerder. Voor gerst wordt deze zomer eveneens €25 meer uitbetaald. Reden voor het huidig prijsniveau is de huidige dagmarkt voor de granen en de vooruitzichten op korte termijn. Aangesloten telers kunnen op verschillende manieren hun graan verhandelen. De pool met een voorschotsysteem wordt het meeste toegepast. Volgend jaar zomer volgt een nabetaling, afhankelijk van hoe de markt heeft gepresteerd.

Telers kunnen ook nu nog een keuze maken of ze het voorschot willen ontvangen, willen verkopen tegen dagprijs of op een later tijdstip verkopen. Meer telers hebben dit seizoen een deel van hun oogst vooraf op contract verkocht, omdat de markt vanaf het voorjaar opliep, zo laat de organisatie in een verklaring weten. Op dit moment noteren de regionale beurzen een voertarweprijs die tussen de €220 en €229 per ton ligt. De termijnmarkt Matif voor baktarwe liep donderdag 19 augustus weer op tot boven de €260 per ton.

Positief over granenmarkt
CZAV is positief over de granenmarkt, maar houdt tegelijk een slag om de arm. Vanwege de lage graanvoorraden en tegenvallende opbrengsten in Europa – met eveneens een lagere kwaliteit – denkt het wel dat de markt qua prijs positief verloopt.

De coöperatie heeft 85% van alle graan inmiddels binnen. Regen vertraagt nu de oogst. Door het donkere en natte weer in juni en juli liggen de opbrengsten beduidend lager, terwijl de gewasstand en ontwikkeling goed zijn geweest. Ook de ziektedruk bleef onder beheersing. De hectolitergewichten zijn heterogeen en niet alle partijen halen de minimumeisen. Voertarwe en voergerst wijken sterker af dan de maal- en baktarwe. Daarom dat dit jaar een korting wordt gehanteerd voor een te laag hectolitergewicht.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Langetermijnverwachting voor tarwe blijft goed

Marktflits Granen

Goede tarwe-export EU geeft markt moed

Analyse Granen

Oekraïne wederom cruciale factor op graanmarkt

Marktflits Granen

Tarwemarkt na exportdeal nog onvoorspelbaarder

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief