Shutterstock

Nieuws Themadag Granen

‘Boer moet niet alle klappen opvangen in graanketen’

24 Maart 2022 - Eric de Lijster - 4 reacties

In de Nederlandse foodketen, die piept en kraakt door de prijsverhogingen die moeten worden verwerkt, mag de boer als producent van de grondstof niet alleen de klappen opvangen. Het doorberekenen van de hogere kosten naar de consument is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor heel de keten. Dit heeft Henk Staghouwer, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), vandaag (donderdag 24 maart) gezegd op de Themadag Granen in Nijkerk. Daaruit kwam naar voren dat het 'eerlijk' doorbereken van de kosten nog niet zo eenvoudig is.

Staghouwer, van origine zelf afkomstig uit de bakkerijwereld, sprak daar voor een selectie van alle partijen in de Nederlandse graanketen. De bijeenkomst stond in het teken van het meer zelfvoorzienend maken van de graanketen, oftewel – zoals het werd verwoord – 'eigen graan voor eigen brood'. Hiertoe werd ook een symbolische intentie uitgesproken om als graanketen gezamenlijk de schouders eronder te zetten om de zelfvoorzienendheid met Nederlandse baktarwe in de keten te vergroten.

Het thema is in deze periode met de oorlog in Oekraïne meer relevant dan ooit, zo hield Staghouwer zijn gehoor voor. "Vrede, veiligheid en een overvloed aan betaalbaar voedsel. We waarderen het in deze tijd meer dan ooit. En u als keten staat aan de basis van ons dagelijks brood." De minister sprak de zorg uit dat het nog maar de vraag is of deze zomer de graanvelden in Oekraïne weer 'goudgeel kunnen kleuren'. Staghouwer gaf aan de Oekraïnse minister van Landbouw de Nederlandse agrarische kennis en kunde te hebben aangeboden waar dat kan. "Dat is de inzet die wij kunnen tonen en u als keten, als dat wordt gevraagd, ook hopelijk kan tonen."

Meer eiwit van eigen land
De afhankelijkheid van derde landen voor het leveren van baktarwe kan worden verminderd als hiertoe het initiatief wordt genomen. Daarbij refereert Staghouwer onder meer aan het initiatief Nedertarwe, dat is opgezet voor meelfabrikant Royal Koopmans. Het past ook goed in de Nationale Eiwittransitie, gaf de bewindsman aan. "Meer eiwit van eigen land is goed voor Nederland. Vlees en zuivel zijn de grootste eiwitbronnen, daarna komt granen op de derde plaats. Daarom is het jammer om granen in Nederland alleen als veevoer te verbouwen. Nederland is een echt broodland", aldus Staghouder, die impliceerde dat het trots zijn op deze cultuur veel meer mag worden uitgedragen. "Laten we onze graancultuur juist vieren."

De ambitie om meer Nederlandse tarwe als grondstof in brood te introduceren, is niet nieuw. Staghouwer refereerde zelf aan de periode ruim twintig jaar geleden, toen de graanprijzen juist erg laag waren. Ook toen waren er lokale initiatieven om van Nederlandse tarwe brood te maken, zoals het Groninger Landbrood of Zeeuwse Vlegel. Deze projecten boden telers ook de mogelijkheid rendement te halen op de teelt, doordat een hogere prijs voor deze producten kon worden gevraagd. "Wel 2,45 gulden per brood, voor die tijd een hoog bedrag. Maar het lukte wel."

Letterlijk prijs betalen voor baktarwe
Om als bakkerijketen echt de ommezwaai te maken naar Nederlandse bak- of maaltarwe, is echt wel een uitdaging, zo werd in de discussie op de dag duidelijk. Voor een goede kwaliteit Nederlandse baktarwe moet letterlijk een prijs voor worden betaald. "Het probleem is dat boeren moeten worden overtuigd om baktarwe te gaan telen. Voertarwe levert meer tonnen op dan baktarwe, waardoor het rendement minstens net zo hoog is, terwijl de risico's lager zijn. Dat verschil moet worden overbrugd", gaf een molenaar aan. Dit werd beaamd door een graanteler. "Als de foodsector meer kwaliteit baktarwe wil hebben, moet daar uiteindelijk voor worden betaald." Ook Bauke Wierda, sourcing manager van Koopmans, gaf aan dat akkerbouwers intrinsiek gemotiveerd moeten zijn om kwalitatief sterke Nederlandse baktarwe te telen voor de humane consumptie.

Wie uiteindelijk de regie moet nemen in een versnelling van het proces was voer voor een levendige discussie tussen de diverse geledingen in de keten. Jan Willem Baas, voorzitter van het Comité van Graanhandelaren, vatte het al vroeg samen: "De enige prikkel die echt werkt, is de prijsprikkel. Als de consument meer voor het eindproduct wil betalen, dan werkt dat door in de keten. En deze prijs moet eerlijk in de keten worden verdeeld." Het kabinet gaat daarbij niet expliciet het vergroten van het Nederlandse aandeel in de broodketen financieel ondersteunen, gaf minister Staghouwer aan. "De overheid gaat geen subsidie verstrekken, dat is echt niet nodig. We zijn altijd bereid mee te denken bij innovatie en nieuwe zaken, maar de keten moet zijn eigen werk doen. Blijf de discussie goed met elkaar voeren, dan hebben we een gouden toekomst."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
frog 24 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10897449/lsquo-boer-moet-niet-alle-klappen-opvangen-in-graanketen-rsquo]‘Boer moet niet alle klappen opvangen in graanketen’[/url]
Nederlandse kennis en kunde ? Hij bedoelt alles wat we volgens de politiek en milieuclubjes afgelopen jaren allemaal verkeerd gedaan hebben?
Abonnee
kempenboer 25 Maart 2022
Er zit nog zoveel misbruik in prijsverhogingen. een bakje friet waar voor 20 cent aardappelen in zit komt zomaar 25 cent bij op plaatsen, onder het mom van tekort.
Abonnee
Vrij grof 25 Maart 2022
kempenboer schreef:
Er zit nog zoveel misbruik in prijsverhogingen. een bakje friet waar voor 20 cent aardappelen in zit komt zomaar 25 cent bij op plaatsen, onder het mom van tekort.
Zit ook energie ,verpakking en wat vettigheid op.
De frituurolie is ook erg duur geworden.
Veel snackbars hebben hè financieel erg zwaar.
Eerst corona en nu dit weer. De buffer is allang op.
Het kan vriezen of dooien 26 Maart 2022
Vrij grof schreef:
kempenboer schreef:
Er zit nog zoveel misbruik in prijsverhogingen. een bakje friet waar voor 20 cent aardappelen in zit komt zomaar 25 cent bij op plaatsen, onder het mom van tekort.
Zit ook energie ,verpakking en wat vettigheid op.
De frituurolie is ook erg duur geworden.
Veel snackbars hebben hè financieel erg zwaar.
Eerst corona en nu dit weer. De buffer is allang op.
Idd je leest inmiddels dat oa snackbars de openingstijden gaan aanpassen en alleen in de piekuren opengaan om kosten te besparen.

Het verbaasd me dan ook dat de friet afzet nog zo goed loopt!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Granen & Grondstof

Tot 8 miljoen ton soja is verzopen in Brazilië

Analyse Granen & Grondstof

Regen in de weerberichten tempert de tarwemarkt

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blokkeert weer twee graanschepen

Analyse Granen & Grondstof

Rusland probeert stiekem graanprijs op te drijven

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden