Investeerder niet welkom

Hongaarse grond blijft onbereikbare haven

3 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Buitenlandse investeerders mogen voorlopig nog geen landbouwgrond kopen in Hongarije, zo meldt PleinChamp. Dit verbod volgt op basis van een wet die aangenomen is door het parlement en beschreven wordt door de overheid als "historisch".
 
"In de toekomst mogen nog altijd alleen maar Hongaren landbouwgrond kopen in Hongarije", aldus het ministerie van Plattelandsontwikkeling in een verklaring. Op 17 december werd het voorstel aangenomen door het Parlement. Hierbij stemden 263 leden voor en 87 tegen.

In de nieuwe regels staat onder meer beschreven dat het voor buitenlanders verboden is om Hongaarse grond te kopen. Tevens staan er bepalingen in voor het beschermen van bossen en watervoorraden. 

"De grondwet garandeert dat Hongaarse land als een nationale schat beschouwd wordt, ons gemeenschappelijk erfgoed.  Tevens is het een bescherming tegen speculatie", aldus het ministerie.  De stemming resulteerde in een "historische beslissing" en het "begin van een nieuw tijdperk voor de landbouw."

De Hongaarse regering van de conservatieve premier Viktor Orban laat weten dat de Hongaarse landbouwgrond moet worden beschermd tegen grote speculanten en bankiers ten gunste van kleine en middelgrote landeigenaren en boeren.

De akte van toetreding van Hongarije tot de Europese Unie in 2003 voorzag in de voortzetting van het verbod op de aankoop van landbouwgrond door personen die geen Hongaarse burgers zijn, maar slechts voor een overgangsperiode.

Dit verbod was bedoeld als een tijdelijke uitzondering op het vrije verkeer van kapitaal dat wordt gewaarborgd door de Europese verdragen. Het verbod kwam er als gevolg van zorgen vanuit de Hongaarse autoriteiten omtrent de prijs van landbouwgrond.  Die zou omhoog vliegen door het grote verschil met andere EU-lidstaten zoals dat van buurland Oostenrijk.

Deze uitzondering werd  voor de eerste keer in Hongarije toegestaan tot 2011, vervolgens verlengd tot 30 april 2014, waarna het niet meer mag worden verlengd

.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
karel 3 Januari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/item/10817963/Hongaars-grond-blijft-onbereikbare-have]Hongaars grond blijft onbereikbare have[/url]
Het is een grote schande wat in Hongarije o.l.v. Orbán en his gang zich afspeelt. Men zegt het platteland en hun boeren tegen bankiers en speculanten te willen beschermen. Een grof schandaal deze huichelclub want zelf koopt de familie Orbán mega-hectaren landbouwgrond op, of laat dit doen door "katvangers" ,om zo in eerste instantie zich als herenboer de luxe te kunnen veroorloven jaarlijks vanuit het circus Brussel 263,-- euro aan landbouwsubsidie te bekomen. Dit tikt lekker door. Daarna wordt de grond beschikbaar gesteld aan grotendeels arme tot zeer arme boeren die een dikke huurprijs aan de Orbán - clan moeten betalen. Niet alleen Orbán maakt zich hier schuldig aan, ook zijn rijke partijgenoten kopen landbouwgrond op. Vriendjes dus, velen zijn stinkend rijke "ondernemers" en ook een paar bijna criminele bankiers...Naast landbouwgrond koopt met name de Orbán - clan wijnbouwgebieden op, het lijkt dat de gehele Tokáj nu in handen is van mevrouw Orbán. Mevrouw Orbán, geen totaal onbekende van Brussel, omdat zij ooit om veel centjes fraudeerde om haar wijnbusiness wat op te peppen. Al deze zaken zijn algemeen bekend en verschenen de laatste tijd veelal in de nog "vrije pers" zowel Hongaars- als Nederlandstalig. Ook deze vrije pers zal langzamerhand verdwijnen omdat Orbán en zijn fijne vriendjes aldoor meer maatregelen erdoor drukken om iedereen hier monddood te maken...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden