Tegen 2020

Toeslagrechten naar 196 euro per hectare

20 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Als het akkoord over de Europese meerjarenbegroting tussen de regeringsleiders ook instemming krijgt van het kritische Europees Parlement zal het GLB-budget voor de periode 2014-2020 nog 373 miljard euro bedragen. Tegen 2020 moeten alle lidstaten voor de inkomenssteun aan hun landbouwers toeslagrechten van minstens 196 euro per hectare uitkeren, schrijft AgriHolland.

Bij goedkeuring van het onderhandelde begrotingsakkoord door het Europees Parlement wordt de 373 miljard euro voorzien voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) onderverdeeld in 278 miljard voor directe inkomenssteun en marktmaatregelen en 85 miljard voor plattelandsontwikkeling.
 
Voor alle lidstaten met rechtstreekse betalingen per hectare die minder dan 90 procent van het EU-gemiddelde bedragen, wordt in de komende begrotingsperiode een derde van het verschil tussen het huidige niveau van hun rechtstreekse betalingen en 90 procent van het EU-gemiddelde weggewerkt.
 
Alle lidstaten moeten tegen 2020 voor de inkomenssteun minstens het niveau van 196 euro per hectare bereiken. Deze convergentie zal worden gefinancierd door alle lidstaten met rechtstreekse betalingen boven het EU-gemiddelde, naar rato van hun afstand tot het EU-gemiddelde. Dat proces zal geleidelijk worden uitgevoerd, over een periode van zes jaar, van begrotingsjaar 2015 tot en met begrotingsjaar 2020.
 
De lidstaten krijgen de mogelijkheid om ten hoogste 15 procent van het bedrag dat is toegewezen aan steunmaatregelen voor plattelandsontwikkeling in de periode 2015-2020 beschikbaar te stellen als rechtstreekse betalingen. Lidstaten met rechtstreekse betalingen per hectare die minder dan 90 procent van het EU-gemiddelde bedragen, kunnen besluiten om nog eens 10 procent van het budget voor plattelandsontwikkelingsprogramma"s beschikbaar te stellen als rechtstreekse betalingen. Het desbetreffende bedrag is daardoor uiteraard niet meer beschikbaar voor steunmaatregelen in het kader van het plattelandsbeleid.
 
België en vijftien andere Europese lidstaten die af te rekenen hebben gekregen met bijzondere structurele uitdagingen in hun landbouwsector of die zwaar hebben geïnvesteerd in plattelandsontwikkeling ontvangen extra Europese middelen voor plattelandsbeleid. Voor België gaat het om een extraatje van 80 miljoen euro. Alles samen gaat het om 5,5 miljard euro dat moet komen uit het totale plattelandsbudget van 85 miljard euro.
 
Ondertussen heeft het Europees Parlement de meerjarenbegroting neergesabeld want alle grote partijen reageerden ontgoocheld op het akkoord. Het Parlement heeft voor het eerst sinds het Verdrag van Lissabon medebeslissingsrecht over de meerjarenbegroting, en lijkt van plan om dat nieuwe privilege ten volle te benutten. Het uitgavenplafond van 997 miljard euro dat de leiders voor de komende zeven jaar afspraken, is volgens de meeste parlementsleden schandalig laag. Het maximumplafond voor daadwerkelijke betalingen ligt nog eens 40 miljard euro lager.
 
Voorzitter Barroso voorspelt "moeilijke onderhandelingen" tussen het Parlement en de lidstaten. Hij erkende dat het begrotingsakkoord teleurstellend was, maar wel de politieke realiteit weerspiegelt. Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy onderstreepte dat de uitgaven voor onderzoek, innovatie, transport, energie- en breedbandnetwerken wel verhoogd zijn, tot bijna 40 procent, maar voegde daar ook aan toe dat boeren en armere regio’s aan subsidies inboeten. "We moeten simpelweg meer doen met minder geld", aldus Van Rompuy

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
rvds 2 Maart 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/item/10820849/Toeslagrechten-naar-196-euro-per-hectare]Toeslagrechten naar 196 euro per hectare[/url]
het eerlijkst verdeeld
eppo 11 Maart 2013
wie is hier het beste mee en daar hoor je niets over de groote landboeren van 100-1000 ha grond en was het daar wel voor bedoeld?????zo ik het altijd he begrepen was het voor kleinere boeren dedoeld maar dat valt niet mee . dus delen met de grote . LTO ERN ZLTO laat je horen nu je iets kan doen voor je leden/////
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden